Europos Sąjunga (ES), Islandija, Farerų salos ir Norvegija per susitikimą Edinburge taip ir nepasiekė susitarimo 2014 metams.

"Akivaizdu, kad galimybė pasiekti susitarimą dėl 2014 metų žvejybos sezono išslydo", - savo pareiškime teigia Islandijos žuvininkystės ministerija.

Islandija jau kelerius metus nesutaria su ES dėl žvejybos kvotų. Žvejyba yra viena pagrindinių salos pramonės šakų. Situacija paaštrėjo pernai rugsėjį, kai ES pagrasino prekybos sankcijomis, jei Islandija nesumažins savo sužvejojamų skumbrių kvotos. Tada Islandija pareiškė pasitraukianti iš derybų.

Islandija ir Farerų salos, autonominė Danijos teritorija, yra įsitraukusios į "skumbrių karą" su ES nuo tada, kai jos vienašališkai padidino sužvejojamų skumbrių kvotas 2010 metais.

Briuselis į tai reagavo sankcijomis prieš Farerų salas dėl pernelyg intensyvaus silkių žvejojimo, uždrausdamas tiek skumbrių, tiek silkių iš salyno importą ir uždrausdamas kai kuriems salyno laivams prisišvartuoti ES uostuose.

Islandijai sankcijos kol kas taip ir nebuvo įvestos.

Islandijos žuvininkystės ministerija dėl derybų nesėkmės kaltina Norvegiją, kuri nesutiko derėtis ir reikalavo didesnių žvejojimo kvotų nei rekomenduoja ICES (Tarptautinė jūrų tyrinėjimo taryba).

Norvegija, savo ruožtu, dėl žlugusių derybų kaltina Islandiją ir Farerų salas.

"Norvegija šiose derybose buvo pažengusi labai toli, ir sunku suprasti, kodėl nebuvo galima surasti subalansuoto sprendimo", - sakė Norvegijos žuvininkystės ministrė Elisabeth Aspaker.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)