Rugsėjo 12 d. vykusiame visuotiniame žemės ūkio kooperatyvo „Suvalkijos cukriniai runkeliai“ narių susirinkime buvo priimti lemiami sprendimai, po kurių UAB „Arvi cukrus“ netikėtai „atrado“ 2,5 mln. Lt ir per porą valandų sumokėjo visą likusią skolą Suvalkijos krašto saldžiųjų šaknų augintojams. Šis ir kiti susitarimai, pasiekti susirinkime, lėmė tai, kad į fabriką sekmadienį pradėti gabenti šiųmečiai cukriniai runkeliai ir derliaus perdirbimo sezonas buvo pradėtas planuotu laiku.

Į susirinkimą žemdirbiai susirinko labai įpykę, nes iki pat šiųmečio runkelių nuėmimo pradžios tempėsi pernykštės fabriko skolos. Buvo daugybė pažadų, jog bus atsiskaityta, tačiau cukrinių runkelių augintojų sąskaitos taip ir nepasipildydavo. Suvalkijos krašto žemdirbiai jau buvo kategoriškai nusprendę: jei iki sezono pradžios nebus sumokėta skola, neveš į fabriką šiųmečio derliaus.

Apie tai pareiškė ir vykusiame susirinkime fabriko vadovui Andriui Leškevičiui. Į jo argumentą, kad vis tiek atsiras pavienių žemdirbių, su kuriais bus susitarta, susirinkusieji vienbalsiai pareiškė, kad to tikrai nebus, nes ir vartai, kad taip nenutiktų, į fabriką bus užblokuoti sunkiasvore technika.

Po ilgų ir karštų ginčų žemdirbiai pasiekė, kad „Arvi cukrus“ likusią 2,5 mln. litų skolą sumokėjo tiesiog susirinkimo metu – žemdirbiai iš bankų ėmė gauti žinutes į mobiliuosius telefonus apie pervestus pinigus.

Su fabriko vadovybe pavyko susitarti ir dėl to, kad už šių metų derlių bus atsiskaitoma kas mėnesį iki 15 d., o visi pinigai turės būti sumokėti iki kovo 1-osios.

ŽŪK „Suvalkijos cukriniai runkeliai“ valdybos nariai su fabriko vadovu pasirašė susitarimą, kuriame buvo išdėstyti visi priimti sprendimai ir, pasak žemdirbių, bus siekiama, kad jų būtų laikomasi. Kitu atveju žemdirbiai pažadėjo, kad tai bus paskutiniai metai, kada Suvalkijos lygumose auginamos saldžiosios šaknys.