„Mane sudomino, kaip gaminamas biohumusas, o ypatingų žinių iš pirmo žvilgsnio tai nereikalauja: gamyba paliekama sliekams, kurių populiaciją reikia prižiūrėti“, - sakė V. Galinis.

Jaunuolis skaičiuoja, jog verslui pradėti reikia 100 Lt nusipirkti 4 tūkst. sliekų ir kibirą, kuriame suformuota jiems tinkama gyventi aplinka. Biohumusas yra medžiaga, kurią išskiria sliekai, dalį maisto suvirškindami, dalį šalindami. Kitaip jis dar vadinamas sliekų mėšlu.

„Šiek tiek reikės padirbėti su produkto realizavimu, taip pat reikės pasirūpinti medžiagomis, kurias naudosiu, tačiau ir čia nematau didelės problemos: reikės biologiškai yrių atliekų. Gyvenu nuosavame name, pats nemažai jų sukuriu per vasarą vien pjaudamas žolę, o jei ją nupjausiu dar trims kaimynams, medžiagos pasiruošiu žiemai – ir kaimynai bus laimingi galėdami žatliekų atsikratyti“, - entuziastingai pasakojo pašnekovas.

Jis paaiškino, jog žolė yra itin tinkama medžiaga biohumusui gaminti dėl anglies ir azoto santykio - sliekai misdami žole išskiria biohumusą.

„Kai naudojamos kitos medžiagos, jau reikia stebėti, ar pridėti mėšlo, durpių, pelenų, t.y. aplinką šarminti ar rūgštinti. Naudojant tik žolę, reikia stebėti drėgmę ir užtikrinti, kad medžiagos būtų pakankamai“, - teigė V. Galinis.

Planuoja tapti stambiu ūkininku

Augindamas sliekus V. Galinis planuoja užsiauginti stambų ūkį, nes sliekai – labai vislūs. Jis skaičiuoja, jog pradėjęs auginti 4 tūkst. individų per 2-3 metus jų turės iki 3 mln. vienetų.

„Pirmus metus ketinu susikoncentruoti į sliekų veisimą, didinti jų kiekį. Vėliau biohumuso išeiga žymiai padidėtų ir tuomet susikoncentruočiau į biohumuso gamybą“, - sakė V. Galinis.

Jaunasis verslininkas skaičiuoja, kad vienas sliekas išgyvena iki 16 metų, o daugintis pradeda po 9 mėnesių ir iš viso gali sulaukti apie 1,5 tūkst. jauniklių. Po pirmų metų V. Galinis tikisi auginti 28 tūkst. sliekų ir sunaudodamas 840 kg komposto gauti 500 kg biohumuso.

„Nežinau, ar lietuviai susigundytų biohumusu, bet ekologiniu požiūriu ši trąša naudinga ir tinkama sąmoningumui didinti. Lietuvos rinkoje tokių įmonių nedaug, veikiančios stambios bendrovės didžiąją dalį produkcijos eksportuoja“, - kalbėjo V. Galinis.

Vaidas Galinis
Paklaustas, kur augins sliekus, pašnekovas sako jau numatęs šiai veiklai pritaikyti nenaudojamus sandėliukus, garažą. Paklaustas, kaip į jo sumanymą reagavo namiškiai, jis dėstė, jog idėjai artimieji neprieštarauja.

„Jeigu talpa, kurioje bus gaminamas biohumusas, įrengiama žemėje, verta pasikloti tinklelį, kad į ją neįlįstų kurmiai, kurie sliekus gali išgaudyti ir išvalgyti. Patalpose šios problemos nėra, tik reikia pasirūpinti drenažine sistema, kad drėgmes nebūtų per daug. Žiemą verta patikrinti, kokia talpoje bus temperatūra, o jei sliekai veisiami lauke, talpą užkloti storesniu sluoksniu žolės – sliekai galės išgyventi visą žiemą“, - pasakojo V. Galinis.

Kol kas jaunasis verslininkas planuoja būti ir ūkio šeimininku, ir vieninteliu darbininku, o verslui įsteigti mažąją bendriją. Vienas galimų pavadinimų - “VaiSlieka”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)