"Užėmę didelius plotus, užkėlę kainas spekuliantai iš tikrųjų verčia visuomenę gintis. Todėl gintis ir reikia. Ne vien nuo užsienio, bet ir nuo mūsų pačių spekuliantų. Tik reikia atminti, kad žemė yra nekilnojama vertybė. Niekas jos iš Lietuvos nusipirkęs neišsiveš", - sakė prezidentė.

Viename iš parodos paviljonų šalies vadovė kiek ilgiau stabtelėjo prie Aleksandro Stulginskio universiteto stendo, bendravo su studentais, vieno juodaodžio studento pasiteiravo, kaip jam sekasi Lietuvoje studijuoti žemės ūkio mokslus.

Paklausta apie pirmuosius parodos, kurią sugrįžusi žiema sufleruoja vadinti kitaip "Dar nesėsi...", įspūdžius prezidentė apgailestavo, kad pavasaris iš tikrųjų vėluoja, nors žemdirbiai pasirengę ir sėti, ir sodinti. "Lietuva visada garsėjo savo žemdirbiais. Žemės ūkis, kaip ūkio šaka, dabar keičiasi, tą rodo ir parodos eksponatai. Modernios technologijos, nemažos investicijos, tarp jų ir iš Europos Sąjungos, o tai reiškia - ir mūsų pinigai, nes Lietuva - ES narė, duoda stulbinamai gerų rezultatų", - sakė valstybės vadovė.

„Mūsų ūkininkų darbštumas ir europinė parama jau pakeitė Lietuvos kaimą. Lietuviškos žemės ir maisto ūkio produkcijos kokybė vertinama visoje Europoje ir pasaulyje, tačiau modernėjant technologijoms ir mūsų šalies ūkininkams turi būti sudarytos galimybės naudotis aukšta technika, mokslininkų išradimais. Tik inovatyvus, naujas technologijas naudojantis ūkis yra perspektyvus", - sako prezidentė.

Visai Europai išgyvenant sudėtingą laikotarpį, Lietuvai žemės ūkiui iš ES biudžeto 2014-2020 metams pavyko išsiderėti trečdaliu daugiau lėšų - beveik 18 milijardų litų. Tiesioginėms išmokoms skiriama 11,2 milijardo litų - tai 75 proc. daugiau nei 2007-2013 metais. Taip pat apie 5,54 milijardo litų bus skirta Kaimo plėtrai. Nors šiai programai Lietuvai buvo numatyta skirti gerokai mažiau pinigų, tačiau prezidentei pavyko išderėti papildomus 400 milijonų litų.

Prezidentės teigimu, žemės ir maisto ūkis turi visas galimybes tapti stipriu Lietuvos tarptautiniu verslu. Europinę paramą investuojant į techniką bei žemės ūkio specialistų kvalifikacijos kėlimą, padidėtų žemės ūkio konkurencingumas, išaugtų eksportas. Pernai Lietuvos prekių eksportas augo kone 15 proc., o jį labiausiai augino žemės ūkio produkcija. Žemės ir maisto produktai pernai užėmė beveik penktadalį visų eksportuojamų prekių.

Prezidentė apžiūrėjo parodoje pristatomą modernią žemės ūkio techniką bei lankėsi integruoto mokslo, studijų ir verslo slėnyje „Nemunas". Čia mokslininkai pristatė naujausius išradimus, kuriuos galima naudoti ne tik žemės ūkyje, bet ir aplinkosaugoje, maisto pramonėje, energetikoje.

Lydima žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos prezidentė apžiūrėjo valstybinės įmonės "Pieno tyrimai", bendrovės "Arvi", Lietuvos ūkininkų bei kitų parodos dalyvių ekspozicijas. Kiek ilgiau stabtelėjusi prie Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro stendo, šalies vadovė su džiaugsmu priėmė dovaną - krepšelį rausvašonių lietuviškų obuolių.

Lauke prezidentė apžiūrėjo įvairią modernią žemės ūkio techniką.

Nors iki tradicinės pavasario parodos "Ką pasėsi..." reikia klampoti per gilius sniegus, ir antrąją jos dieną visos ekspozicijos sulaukė gausybės lankytojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)