Ūkininkauja kartu su šeima

Ūkininkauti V. Buivydas pradėjo 1992 m., vos baigęs studijas Lietuvos žemės ūkio akademijoje. Dabar Vidmantas ūkininkauja kartu su žmona Daiva bei sūnumis Juliumi ir Aurelijumi. Anot V. Buivydo, šeimyninio ūkio modelį jis pasirinko neatsitiktinai – jo nuomone, tokie ūkiai yra našiausi. „Šeimos ūkis pats rentabiliausias, lengviau ištveria sumažėjusias mėsos ar grūdų supirkimo kainas. Be to, darbymečiu jame galiu dirbti nežiūrėdamas į laikrodį“, - pažymėjo jis.

Visas šeimos ūkis sudaro apie 400 ha žemės. Pievos ir ganyklos užima 2/3 ploto, grūdinių kultūrų pasėlių šiais metais deklaruota 120 ha. Auginami žieminiai kviečiai, kvietrugiai, avižos. Dalis užaugintų ekologiškų grūdų parduodama į Vokietiją, o kiti skirti galvijų pašarui ir sėklai. Tačiau didžiausias ūkio pasididžiavimas – aubrakų veislės galvijų banda. Šiuo metu ūkininkas augina 175 gyvulių, tačiau bandą planuoja didinti iki 300.

Pasirinko nereiklią galvijų veislę

Aubrakų galvijų veislė išvesta kalnuotoje ir skurdokos augmenijos Prancūzijos dalyje, todėl šie gyvuliai yra nereiklūs bei gerai prisitaikantys įvairiose sąlygose. V. Buivydas pasakojo, kad auginti šiuos gyvulius pasirinko pasikonsultavęs su mėsinės galvininkystės plėtojimo Lietuvoje pradininku Česlovu Jukna, taip pat atsižvelgė į tai, kad puoselėjamas ūkis bus ekologinis, o žemės, kuriose ūkininkaujama – nenašios, rūgščios, užpelkėjusios.

Vidmantas Buivydas
„Šie galvijai ypatingi tuo, kad yra nereiklūs pašarams, ištvermingi, lengvai veršiuojasi ir tinka ekstensyviam auginimui ūkininkaujant ekologiškai. Per du metus ekologiniame ūkyje aubrakų veislės galvijai užauga iki 600–700 kg. Jų mėsa – neriebi, marmuringa“, - pasakojo V. Buivydas.

V. Buivydo ūkis priklauso Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijai. Jai rekomendavus, dauguma Medsėdžiuose išaugintos jautienos eksportuojama į Šveicariją ir Vokietiją.

Planuose – ūkio plėtra

Kuriant modernų ūkį labai pagelbėjo Europos Sąjungos (ES) parama, dėl kurios ūkininkas kreipėsi jau kelis kartus. Už pastarąją, skirtą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“, V. Buivydas įsigijo šienavimo ir žemės apdirbimo techniką, javų kombainą. Paramos intensyvumas siekė 50 proc. nuo projekto vertės ir iš viso sudarė apie 700 tūkst. litų.

V. Buivydas ketina toliau plėsti ir modernizuoti ūkį. „Planai dideli ir sieksime juos įgyvendinti. Tikslas – stabilus ūkis, kad jeigu, pasibaigus 2014–2020 m. finansavimo laikotarpiui, pasikeistų ar apskritai neliktų išmokų sistemos, vis tiek galėtumėme sėkmingai ūkininkauti ir toliau“, - rimtai nusiteikęs galvijų augintojas.

Daugiau informacijos – www.nma.lt
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk
www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

Užsk. Nr. 2015/07-08