Paklausūs dideli kiekiai

Ukmergės rajono ūkininkas Antanas Kamarauskas bulves augina 14 ha plote. Pernai jų prikasė 500 tonų. Paklausiausios ‘Vineta’ ir ‘Laura’ veislių bulvės. Ūkininkas sakė, kad daugiausia produkcijos pardavė turgavietėje, vietiniams supirkėjams bei kavinėms. A.Kamarauskas pabrėžė, kad ankstesniais metais supirkėjai keldavo aukštus reikalavimus – norėdavo švarių, plautų bulvių.

Pastaraisiais metais supirkėjai pageidauja ne tik didesnių kiekių. Štai Rusijos supirkėjai nori ne tik didelio kiekio, bet ir gražių, didelių bulvių.

Pasak ūkininko, šiais metais vietiniai pirkėjai pageidavo vidutinio dydžio bulvių. Jos pavasarį buvo parduotos pigiau nei už savikainą. Rusams ūkininkas bulvių nepardavė, nes jos neatitiko keliamų reikalavimų.

Tikisi aukštesnių kainų

Ūkininkas pasakojo, kad bulvių auginimas dažnai gali būti nuostolingas. „Nedidelį pelną pardavę bulves gavome tik pavasarį ir rudenį. Užderėjus geram derliui, kainos krito, todėl buvo sunku jas parduoti. Maniau, kad reikės bulves išmesti. Tačiau pavyko jas realizuoti ir jau tuštinu sandėlius“, – pasakojo A.Kamarauskas.

Ūkininkas neketina pradėti kito verslo, nes yra įsigijęs technikos, įsirengęs gerus sandėlius daržovėms laikyti. „Šiais metais neplanavau mažinti auginamų bulvių ploto. Tikiuosi, kad bulvės užderės ir jas pavyks parduoti pelningai arba nors su nedideliu pelnu“, – sakė pašnekovas.

A.Kamarauskas viliasi laimėti pardavęs ankstyvąsias bulves. Per Jonines jis pasiūlys pirkėjams šviežių bulvių.

Nesėkmingi metai

Vienintelio Suvalkijoje specializuoto bulvininkystės ūkio „Šaka“, veikiančio Šakių rajone Kudirkos Naumiestyje, direktorius Juozas Pukelis sakė, kad metai nebuvo palankūs verslui. „Šiais metais visi bulvių augintojai turėjo daug bulvių, todėl sunku buvo jas parduoti. Pavasarį mūsų bulvės tapo niekam nereikalingos. Mes šiandien kilogramą bulvių parduodame po 10 centų, bet pirkėjų nėra. Jau užkasėme 100 tonų bulvių ir dar tiek pat žadame užkasti“, – sakė J.Pukelis.

Pasak UAB „Šaka“ vadovo, neparduotos liko vidutinio dydžio bulvės. Jei pastarosios būtų didesnės, jas būtų nupirkę Rusijos supirkėjai. „Taip jau būna šiame versle: vienais metais – didžiulė paklausa, kitais galima eiti šėko pjauti“, – pridūrė J.Pukelis. Pasak pašnekovo, bulvių augintojų verslas 50 proc. priklauso nuo oro sąlygų.

Sumažino plotus

Pasak UAB „Šaka“ vadovo J.Pukelio, 2011–2012 m. bulvių kainos krito kiekvieną mėnesį. Rudenį bendrovė kilogramą bulvių pardavė po 40–50 centų. „Turėjome sėklinių bulvių, kurios ES yra paklausios. Jas noriai pirko ir mūsų pirkėjai. Tačiau šiais metais supirkėjai pageidavo didesnių bulvių“, – kalbėjo J.Pukelis. Dėl patirtų nuostolių UAB „Šaka“ sumažino bulvių plotus. Pernai bendrovėje buvo auginama

180 ha bulvių, šiais metais bulvėms skirta 150 ha. UAB „Šaka“ vadovas dar neprognozuoja, koks bus šių metų bulvių derlius, tačiau viliasi, kad jos turės kur kas didesnę paklausą.

Rengia bulvių dienas

Bendrovės „Šaka“ vadovas stengiasi populiarinti bulvių auginimą ir jau 17 metų organizuoja bulvių dienas. Šią tradiciją perėmė iš Vokietijos firmos „Europolan“, iš kurios perka ir bulvių sėklas. Į bulvių dienos renginį iš įvairių rajonų ir šalies miestų atvyksta didelis būrys lankytojų. Dalyviai aplanko bendrovės sėklinių bulvių lauką, stebi, kas atlikta gerai, o ką reikia taisyti, dalijasi patirtimi. Bulvių dienos dalyviams pristatomi bulvių auginimui ir priežiūrai skirti produktai. Jie drauge gvildena produkcijos realizavimo klausimus, keičiasi supirkėjų kontaktais. J.Pukelis pastebėjo, kad bulvių augintojai kasmet susiduria su vis naujais iššūkiais. Todėl norint išlaikyti tvirtas rinkos pozicijas, bulvininkyste užsiimantiems ūkininkams pravartu būtų vienytis. J.Pukelis sakė, kad pagrindiniai bendrovės produkcijos vartotojai – vietiniai augintojai ir supirkėjai. Likusi produkcijos dalis keliauja į Rusiją.

Daržovių perteklius

Bulvių augintojai teigė, kad pernai gerai užderėjo ne tik bulvės, bet ir visos kitos daržovės. Jų perteklius buvo juntamas visoje Europoje. Todėl parduoti bulves, kopūstus buvo išties labai sudėtinga. Daržovės, kurias mūsiškiai išveždavo į Rusiją, smarkiai konkuravo su kitų šalių augintojų produkcija. Daugumai ūkininkų, kuriems nepavyko realizuoti bulvių ir kopūstų, teko juos užkasti.
Šiais metais stambūs ūkiai sumažino bulvių auginimo plotus. Smulkesni ūkininkai, turintys technikos ir sandėliavimo vietų, jų nesumažino.