Rusnės sala garsėja ne tik žuvimi, bet ir itin ankstyvomis bulvėmis – rusniškiai sako, kad per Jonines jau visuomet jų skanaudavę ir nusipirkti siūlydavę. Šiemet to tikrai nebus, nes bulves sodinti vėluojama vos ne mėnesiu.

„Kai tik pašalas išeina, žmonės ir sodina bulves. Būdavo, kad vasario pabaigoje žmonės jau ruošdavo dirvą ir kovo mėnesį, kai tik sudaigindavo bulves, jau kišdavo į žemę“, – sako bendruomenės „Rusnės sala“ pirmininkas Raimondas Plikšnys.

Vienas iš stambiausių Lietuvos bulvių augintojų sako, kad anksčiau balandžio vidurio ankstyvųjų bulvių nėra sodinęs. Jos paprastai sudaro apie 5 proc. viso derliaus. Ankstyvosios bulvės yra daug brangesnės nei įprastos – kuo anksčiau jas pateiki į rinką, tuo uždarbis didesnis. Tačiau šiemet dėl orų, anot ūkininko, tenka skaičiuoti ne būsimą pelną, o nuostolius.

„Žinoma, norėtume patys savo užauginti, bet jeigu taip atsitiks, kad savo tik vėliau paduosim į rinką, tai tikrai tuščios vietos nebūna – kažkas atveš. Be jokios abejonės, ūkininkams tai nebus į gera – jau dabar matosi, kad jie tikrai nukentės“, – teigia ūkio savininkas Petras Vasiliauskas.

Tačiau prognozės nieko gera nežada ir Viduržemio jūros baseino bei Pietų Europos šalyse, kurios ankstyvąsias bulves į rinką pateikdavo pirmiausia.

„Šiose šalyse sąlygos irgi yra labai nepalankios – bulvių sodinimas vėluoja apie 2–3 savaites“, – sako Vaisių ir daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė.

Bulvės brangsta, nes, pasak Z. Cironkienės, jų jau pradeda trūkti. Pernykščio derliaus atsargos saugykloje – minimalios. Jis Lietuvoje buvęs geras, bet itin daug bulvių eksportuota į Pietų ir Vakarų Europos šalis, kuriose bulvės užaugo prastai. Vidaus rinkoje bulvės pabrango 30–50 centų. Už kilogramą eksportuojamų bulvių prašoma beveik dar antra tiek.