Specialistai aiškina, jog nėra įrodymų, kad kiaulių gripo virusas gali būti perduodamas per mėsą, tačiau kai kurios valstybės pradeda drausti kiaulių bei kiaulienos importą. Mums mažiau svarbūs įvykiai Egipte, kur valdžia apskritai nusprendė išskersti visas kiaules, daug svarbiau, kaip reaguoja kaimynai rusai, nes į šią valstybę Lietuva eksportuoja gyvas kiaules.

Pasipylė draudimai

Per metus kiaulių eksportas į Rusiją išaugo apie 25 proc. Lietuva šia prasme neturi konkurentų Vakaruose. Pagal reikalavimus gyvus gyvulius galima gabenti ne ilgiau kaip 24 valandas. Taigi teoriškai tai gali padaryti lenkai, gal dar vokiečiai, tačiau realiai net ir jiems šį reikalavimą sunku įvykdyti.

Rusija jau paskelbė uždraudžianti kiaulienos importą iš Amerikos šalių, Didžiosios Britanijos bei Ispanijos. Galime neabejoti, kad šis sąrašas bus papildomas kiekvieną savaitę. Rusijos vyriausiasis valstybės veterinarijos inspektorius Nikolajus Vlasovas teigia, kad kiaulių gripo virusą būtina papildomai ištirti ir įrodyti, kad jis tikrai negali plisti per žaliavinę mėsą.

VL pakalbinti kiaulių augintojai tikina, kad pasaulyje siaučiantis kiaulių gripas jų verslui didelės įtakos kol kas nedaro. Problemų atsirastų nustačius ligos židinį Lietuvoje.

Ūkininkai eksportuoja

UAB „Dainiai“ direktorius Kasparas Jurevičius sako, kad įmonė į Rusiją eksportuoja apie 50 proc. auginamų kiaulių. Daugiau parduotų ir Lietuvoje, tačiau nesusitaria su perdirbėjais dėl supirkimo kainų ir atsiskaitymo terminų. Neretai atsiskaitymai vėluoja net iki 90 dienų. Ilgai rengtas Atsiskaitymo už žemės ūkio produkciją įstatymas Seime užstrigo.

„Nors eksportuodami uždirbtume daugiau, tačiau neatsisakome ilgalaikių sutarčių su smulkiaisiais supirkėjais Lietuvoje. Nenorime priklausyti nuo vieno ar kelių supirkėjų. Niekas negali turėti garantijų, nes vieną dieną Rusija gali uždrausti importą iš Lietuvos“, – sako K.Jurevičius.

„Dainiai“ turi skerdyklą, kurioje paskerdžia apie 1000 kiaulių per metus. Iš viso nuolat auginama apie 27 tūkst. kiaulių, o per metus užauginama apie 45 tūkst. kiaulių. Apskritai Lietuvoje per metus užauginama iki 1 mln. kiaulių. Sovietiniais laikais Lietuva užaugindavo per 3 mln. kiaulių.

Neoficialiais duomenimis, Danijos augintojai Lietuvoje šįmet turėtų auginti apie 430 tūkst. kiaulių.
Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos (LKAA) direktorius Algis Baravykas sako, kad eksportuoti kiaules gali tik stambieji ūkiai, nes iš karto reikia sukaupti nors 180 kiaulių. Tiek telpa į bandovežį. Smulkieji kiaulių augintojai šio reikalavimo negali patenkinti.

„Lenkijoje veikia gyvulių surinkimo punktai. Ūkininkai privalo į juos pristatyti tik nustatyto svorio, pavyzdžiui, 105 kg sveriančias kiaules. Tačiau Lietuvoje šia patirtimi pasinaudoti sunku, nes ūkininkams stinga vienybės“, – sako A.Baravykas. Lietuvos rinkoje realizuojama apie 2 mln. kiaulių, o užauginama apie 1 mln., be to, dauguma jų išgabenama į Rusiją.


Perdirbėjai importuoja

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos duomenimis, 90 proc. šalyje parduodamų mėsos produktų pagaminama iš importuotos mėsos. Perdirbėjai sako, kad lietuviška kiauliena per brangi. Be kita ko, Lenkijoje mėsos produkciją gamina ir stambieji Lietuvos prekybininkai.

LKAA direktorius Lietuvoje kiaulių augintojus skirsto į dvi dideles grupes. Pirmajai grupei priskiria iki 20 kiaulių, dažniausiai tik savo reikmėms bei prekiauti turguje auginančius kaimo žmones. Ši grupė užaugina apie 30 proc. visų kiaulių. Antrajai grupei priskiriami ūkininkai ir kiaulininkystės įmonės, kiaules auginančios pardavimui bei skerdykloms, arba skerdžiantys kiaules patys, realizuojantys mėsą bei jos gaminius. Šiai grupei A.Baravykas priskiria apie 200 ūkių.

„Deja, lenkai, vokiečiai bei danai užaugina ir mūsų perdirbėjams kiaules parduoda pigiau nei lietuviai ūkininkai“, – sako A.Baravykas. Tik dėl šios priežasties lietuviai perdirbėjai kiaules įsiveža iš Vakarų, o mūsų kiaulių augintojai kiaules eksportuoja į Rytus.


Prekiauja turgeliuose

Kauno r. ūkininkas Audrius Banionis nuolat augina apie 2000 kiaulių, o per metus jo ūkyje užauginama apie 4000 kiaulių. Ryšiai su vėluojančiais atsiskaityti mėsos perdirbėjais ir prekybininkais beveik nutraukti, nes atsiskaitymai vėluodavo 60–90 dienų.

„Šiuo metu statome mėsos perdirbimo cechą, o kol kas visą kiaulieną realizuojame per ūkininkų turgelius. Paklausa labai didelė“, – sako A.Banionis. Pasak ūkininko, turgeliuose ūkio produkcija labai greitai išperkama, tiesiog išgraibstoma. Jis sako, kad kiaulių gripo pavojaus vidaus rinka dar nejaučia. „Jeigu kiaulių gripas Lietuvą aplenks – kiaulienos ir jos gaminių kaina išaugs, o jeigu ligos židinys bus užfiksuotas Lietuvoje – kainos smuks žemyn“, – prognozuoja A.Banionis.

Arūnas Čimolonskas, ūkininkas, Panevėžio r.:


Per metus ūkyje užauginu apie 7000 kiaulių. Nors kol kas jas realizuoti didelių problemų nėra, tačiau nusprendžiau statyti skerdyklą. Kokia priežastis? Kartais perdirbėjai nesuperka kiaulių. Tokiu atveju aš nebeturiu pasirinkimo. Pasistatęs skerdyklą apsidrausčiau nuo netikėtumų. Perdirbtą produkciją parduočiau ne tik parduotuvėse, bet ir ūkininkų turgeliuose. Kiaulių gripo poveikis? Manau, kad daugiau bėdų sukelia ne pati liga, o vakcinos pardavimu suinteresuotų verslininkų skleidžiami gandai.