Vyro pasakojimu, dirbant tokį darbą vidutiniškai galima uždirbti 3000-5000 litų, tačiau viskas priklauso nuo darbų gausos – nuo gegužės iki liepos Juozas per mėnesį apsėklina iki 700-800 gyvulių, žiemą – iki 100. Pati sėklinimo procedūra, be spermos kainos, kainuoja 25-30 litų.

„Su uždarbiu kaip pavyksta: jei nesudaužai mašinos, tai ir tas rublis ilgiau lieka. Grubiai pasakius, per mėnesį galima uždirbti nuo 3000 iki 5000 litų, bet dirbant – ne tinginiaujant. Mes anksti pradedame, vėlai baigiame, tik dieną turime truputį laiko. Mes, sėklintojai, kaip gaisrininkai – dirbame kada reikia“, - pasakojo Juozas.

Karvutės sėkmingiau rujoja prisirijusios šviežios žolės

Juozas pasakoja sėklintojo darbą dirbantis jau šešiolikti metai. Sovietiniais laikais vyras buvo zootechnikas, tačiau iširus Sovietų Sąjungai tokie specialistai nebebuvo reikalingi, todėl Juozas lankė kursus, tapo sėklintoju ir pradėjo individualią veiklą. „Reikėjo kažką daryti, negyvensi iš pašalpų“, - sako Juozas.

Sėklintojas pasakoja, kad daugiausia darbo turi nuo gegužės mėnesio vidurio iki liepos vidurio – tuomet tenka suktis kaip vijurkui, nes karvės rujoja, būna aktyvios, priėdusios šviežios žolės ir gavusios daug saulės.

„Tvartiniu laikotarpiu karvės yra silpnesnės ir mažiau aktyvios. Kai gyvulys gauna saulės ir šviežios žolės, jis įgauna daug energijos. Dėl to tie žaliavalgiai ir yra daug aktyvesni nei mėsą valgantys žmonės. Taip ir su gyvuliais: kad ir geras pašaras paruoštas, žolės ir saulės trūkumas sulaiko procesus, karvės vėliau pradeda rujoti. Jos daugiausia surujoja gegužės-birželio mėnesiais – ir tos, kurios būna vedusios veršiuką kovą, ir tos, kur balandį“, - pasakojo vyras.

Anot Juozo, pats tinkamiausias laikas sėklinti karvę yra pirmosios 8-12 valandų nuo rujos pradžios. Jos pradeda rujoti po apsiveršiavimo praėjus dviem mėnesiams, ruja kartojasi kas 20-21 dieną.

„Procedūra ilgai netrunka: atvažiuoji, pasižiūri gyvulį, ar viskas su gimda tvarkoje, ar nėra pūlingų išskyrų, vandenų kokių. Pasitari su ūkininku, kokios spermos jis norėtų, pasiruoši, atšildai spermą, susitaisai tokį švirkštą, pasiimi movą, paruoši spermą, nueini ir apsėklini gyvulį“, - pasakoja Juozas.

Tenka daryti gimdos masažą

Jo pasakojimu, jeigu po dvidešimt dienų ruja neatsikartoja, tai karvė veikiausiai jau yra veršinga. Tačiau Juozas sako, kad esama ūkininkų, kurie nori įsitikinti, ar gemalas užsimezgęs, todėl prašo sėklintojo patikrinti karvutę.

„Viskas daroma per tiesiąją žarną. Mūsų tas darbas toks – užsimauni specialią ilgą pirštinę iki peties ir per tiesiąją žarną pasiimi gimdos kaklelį prieš sėklindamas ir sėklini ten. Sunku net papasakoti... O paskui per tą pačią tiesiąją žarną ir pačiupinėji gemalą, nors šiais laikais galima ir ultragarsu patikrinti, bet tai labai brangu“, - sakė vyras.

Juozas teigia, kad apskritai kiekviena karvė labai skirtinga: pavyzdžiui, šešis-aštuonis veršius atvedusios karvės gimda būna nusileidusi žemyn, tad rankos movas visuomet praverčia: „Jau iki alkūnės tai eina visada. Specifinis tas mūsų darbas. Mes anksčiau net vadinomės sėklintojai-ginekologai, o dabar biotechnologai“.

Pašnekovas sako, kad karvių reprodukcijos procese pasitaiko ir visokių keblumų – pavyzdžiui, karvė dėl kažkokių priežasčių nerujoja.

„Būna karvės nerujoja, būna supūliavusios, sutrinka kiaušidžių veikla, turi cistų. Kitai karvei reikia žadinti rują, leisti vaistus“, - sakė Juozas.

Klausiamas, kaip paprastai žadinama ruja, Juozas minėjo gimdos masažą arba vaistus.

„Nu, masažas gimdos, jeigu koks geltonkūnis (laikina liauka, susidaranti kiaušidėje po ovuliacijos – DELFI) užsisėdėjęs: arba išspausti reikia, arba su vaistais ištirpdyti. Viskas panašiai kaip ir žmonėms, tik tiek, kad organai kitokie, bet ciklai panašūs“, - pasakojo sėklintojas.

Sperma gali kainuoti ir 100 litų

Pasiteiravus apie kainas, Juozas pasakojo, kad jo paslauga kainuoja 25-30 litų, tačiau galutinė kaina priklauso nuo spermos, kurią sėklinimui pasirenka ūkininkas. Spermos kaina priklauso nuo buliaus veislės bei nuo to, kokia jo palikuonių kokybė: kuo palikuonys kokybiškesni, tuo tokio buliaus spermos kaina didėja.

Juozo pasakojimu, ūkininkai gali pasirinkti net lazeriu apdorotą spermą, 90 proc. atvejų lemiančią, kad gims telyčaitė. Tokios spermos dozė kainuoja iki 100 litų.

„Šiaip dozės kaina siekia 10, 15, 20 ar 30 litų. Dar prisideda pridėtinės vertės mokestis. Normalios veislės bulių sperma kainuoja 40, 45 ar 50 litų. Pagrindinės kainos tos trys“, - aiškino pašnekovas.

Juozas sako, kad kai kurie ūkininkai parsisiunčia itin gerų veislių bulių spermos iš Prancūzijos.

„Vienas ūkininkas iš Šilutės vežėsi tris dozes, nes ten buvo veislinė banda. Žinau, kad su transportavimu ir visa kuo kitu kainavo 170 eurų. Matyt norėjo parduoti, padaryti biznelį. Perka ir brangią spermą, nes nori, kad ir protėviai būtų labai geri, ir palikuonys gerai įvertinti“, - sakė vyras.

Spermą Juozas perka iš tiekėjų: „Kaip yra vyrų spermos bankas, taip ir gyvulių panašiai“.

Jo teigimu, sperma laikoma specialiuose azoto garų induose, kuriuose temperatūra siekia minus 196 laipsnius.

Kaip vertinama sperma?

Klausiamas apie bulių spermos vertinimą, Juozas pasakoja, kaip vertinami buliaus palikuonys. Jo teigimu, atskirai vertinama palikuonių, lyginant su bendraamžiais, produktyvumas ir eksterjeras – kitaip, išvaizda. Jeigu kalbama apie pieninius galvijus, tai žiūrima, kiek buliaus dukros duoda pieno, kokia jo kokybė – kiek ten baltymų ir riebalų.

„Jeigu buliaus dukterų produkcija mažesnė negu kitų bendraamžių, tas bulius praranda reitingą ir automatiškai krenta jo spermos kaina arba visai uždraudžia tokią naudoti. Visi buliai turi būti bandos gerintojai. Su veislininkyste taip ir dirbama. Be to, būna, kad buliaus kojos yra X formos arba netinkamas kojų pastatymo kampas. Aš čia kalbu apie pieninius galvijus labiau“, - sakė Juozas.

Mėsinių galvijų atveju svarbu mėsos purumas, marmuringumas, sultingumas bei gyvulio augimo greitis, ėdant tokius pat pašarus kaip kitų bulių palikuonys. Kuo galvijas ėda mažiau ir auga greičiau, tuo jo vertinimas geresnis.

Tačiau eksterjeras svarbu ir mėsiniams galvijams.

„Viskas svarbu. Ar tu norėtumei, kad bandoje būtų koks gyvulys su kupra? Nenorėsi. Jis turi būti dailus, kaip priklauso, gražus, kojos tiesios, gyvulys gražus, o galva didelė. Kiekvienai veislei yra savi standartai – herefordas turi savo, limuzinas – savo, šaroliukas – savo, belgas – savo“, - pasakojo sėklintojas.

„Ten paimi vieną šiaudelį su sperma, ant to šiaudelio surašyta daugiau nei kad vaikui gimus surašo: kokia šalis, įmonė, buliaus numeris, vardas, šaldymo data, veislė – viskas yra ant vieno šiaudelio. Atrodo kas tas yra 10-12 cm šiaudelis? Bet ten viskas lazeriu užrašyta. O vaikas gimsta, tai užrašo ant paprastos skiautės: žmonos pavardę ir svorį“, - reziumavo Juozas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (335)