Pasak A. Bansevičiaus, Kalvarijos sav. gyventojai šiemet du kartus gavo žemės mokesčių deklaracijas su skirtingai nurodytomis žemės mokesčio sumomis. Spalio 15-18 dienomis atsiųstose VMI oficialiosiose deklaracijose buvo nurodytos vienokios kainos už žemę, o jau spalio 21-23 d. atėjo nauji identiško pavidalo raštai, kuriuose mokesčiai už žemę apskaičiuoti du kartus didesni, nei buvo nurodyti ankstesnėse deklaracijose. Kadangi sumokėti žemės mokesčius reikia iki lapkričio 17 d., daug kas suskubo tai padaryti vos gavę pirmąjį pranešimą. Tačiau, kai vėl po kelių dienų pasirodė VMI „laiškai“ su dvigubai didesnėmis sumomis ir be jokio išaiškinimo apie įsivėlusias klaidas, Kalvarijos sav. gyventojai ėmė „atakuoti“ savivaldybės Žemės ūkio ir melioracijos skyrių, kad būtų paaiškinta, kas vyksta. Skyriaus vedėjas tikina, kad jam nebuvo atsiųsti jokie paaiškinimai iš VMI, dėl ko įsivėlė klaidos ir kuri deklaracija yra teisinga, tad paaiškinti kas ir kaip besikreipiantiems žmonėms buvo labai sunku.

„Kai mėginau susisiekti su VMI, šios tarnybos specialistai, užuot atsiprašę dėl nesklandumų, mane kone apibarė ir pareiškė, kad ne mano čia reikalas aiškintis dėl šių klaidų. Paaiškinamąjį raštą iš VMI gavome tik spalio 30 d. ir vėl su esminėmis klaidomis. Rašte minimi Kalvarijos ir Kazlų Rūdos rajonai – tokių nėra jau daugiau kaip 50 metų. Kalvarijos rajonas kaip administracinis vienetas nebeegzistuoja jau nuo 1962 m., ši teritorija ilgus metus priklausė Kapsuko, vėliau Marijampolės rajonui, o nuo 2000 m. Kalvarija tapo savivaldybės centru. Analogiška istorija klostėsi ir su Kazlų Rūda. Keista, kad tokia institucija per 14 metų vis dar neįsisavina, kad yra Kalvarijos ir Kazlų Rūdos savivaldybės, bet ne rajonai. Be to, reikėtų žinoti, kad čia yra Kalvarija, o ne Kalvarijos. Kita vertus, ir pati Mokesčių inspekcija vis dar vadinasi Marijampolės apskrities valstybine mokesčių inspekcija, nors Marijampolės apskrities jau irgi nebėra“, - svarstė A. Bansevičius.

VMI aiškinamajame rašte rašoma (kalba netaisyta): „Žemės mokesčio savininkų sklypams, esantiems Kazlų Rūdos raj. ir Kalvarijų raj. savivaldybių teritorijose, per klaidą buvo pritaikytas žemės mokesčio mažinimo koeficientas. Pagal Kazlų Rūdos raj. ir Kalvarijų raj. savivaldybių sprendimus, žemės mokesčio mažinimo koeficientas patvirtintas tik daugiavaikėms šių savivaldybių šeimoms. Pastebėjus klaidą 2014-10-23 (EDS vartotojams 2014-10-21) buvo suformuotos ir išsiųstos naujos žemės mokesčio deklaracijos. Atkreipiame dėmesį, kad mokėti žemės mokestį reikia pagal deklaraciją, kurioje žemės mokesčio suma yra didesnė. Mokėtojai, kurie jau sumokėjo žemės mokestį pagal pirmąją deklaraciją su mažesne apskaičiuota žemės mokesčio suma, turi sumokėti skirtumą.“

VMI Marijampolės poskyrio darbuotojai tame pačiame rašte atsiprašo už nepatogumus ir dėkoja už supratingumą. Tačiau retą kurį paguodė šis atsiprašymas.

Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad šiemet žemės mokesčio deklaracijas gyventojams ir įmonėms, kad būtų kuo daugiau laiko sumokėti, pateikė kur kas anksčiau nei numato teisės aktai – ne lapkričio 3d., o jau spalio 20-21 dienomis. Deja, kai kuriems mokesčių mokėtojams, suvedant skirtingus keliasdešimties savivaldybių patvirtintus skirtingus tarifus, lengvatų dydžius ir kitus rodiklius, žemės mokesčio deklaracijos buvo suformuotos netiksliai. Pastebėjusi klaidą VMI jau po kelių dienų kai kuriems Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Naujosios Akmenės žemės savininkams ir Vilniaus rajone sodus turintiems gyventojams išsiuntė patikslintas deklaracijas. Šių savivaldybių žiniasklaidos pagalba mokėtojai buvo informuoti apie klaidą, duomenys pateikti su VMI aktyviai bendradarbiaujančioms savivaldybėms.

VMI dėkoja savivaldybių administracijoms, kurios padeda tinkamai informuoti mokėtojus apie jų mokestinies prievoles, taip prisidedant prie savivaldybių biudžetų pajamų surinkimo.

VMI patvirtina, kad Marijampolės AVMI vadovei skambino Kalvarijos savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus vedėjas p. Algirdas Bansevičius, kuriam iškart po skambučio e. paštu asmeniškai išsiųstas paaiškinimas dėl klaidų deklaracijose. Apgailestaujame, kad siekdami operatyviai pateikti esminę informaciją p. A. Bansevičiui, Marijampolės AVMI darbuotojai laiške parašė per daug „r.“ ir „raj.“, taip sukeldami tiek daug neigiamų išgyvenimų. VMI tuo pačiu primena, kad iki šiandien Lietuvoje apskritys, kaip teritoriniu principu suskirstyti vienetai, nepanaikintos.

VMI dar kartą atsiprašo mokesčių mokėtojų už netikslias deklaracijas, ir sieks kuo aktyviau bendradarbiauti su savivaldybėmis, kartu užtikrinant kuo didesnes pajamas į jų biudžetus.