Kiekvieno verslo pasitraukimas iš rinkos reiškia ne tik prarastas darbo vietas, nesumokėtus mokesčius valstybei, bet ir paliečia žaliavos tiekėjus.

Bendrovė „Estrella Baltic“ per metus perdirbdavo apie 9 tūkst. t bulvių. Beveik visa žaliava būdavo užauginama Lietuvoje.

Šiai gamyklai bulves tiekdavo ir Kėdainių krašto ūkininkai.

Vienas iš jų Saulius Dambrauskas, su sūnumi Povilu auginantis beveik 150 ha bulvių, už poros savaičių nuims paskutinį bulvių derlių, kuris bus pristatytas į planuojamą uždaryti bulvių traškučių gamyklą.

„Traškučiams tinkamas bulvių veisles auginame maždaug 40 ha plote. „Estrellos“ pasitraukimas iš Lietuvos mums nebus labai skaudus smūgis, nes jau dabar beveik 50 proc. šių daržovių tiekiame Latvijos perdirbėjams“, – sako S. Dambrauskas.

Ūkininkas atskleidžia, kad nors per daug dėl gamyklos uždarymo ir nesijaudina, tačiau kitais metais planuoja auginti kiek mažiau – 30 ha traškučiams tinkamų bulvių bei išplėsti maistinių bulvių plotus.

Labai nenukentės Kitas mūsų krašto ūkininkas Rimantas Žebrauskas, tiekęs bulves traškučiams į Kauną, taip pat nemano, kad šios gamyklos pasitraukimas turės didelės įtakos žemdirbiams.

„Aš su jais („Estrella“ aut. past.) nebedirbu turbūt jau kokius septynerius metus. Nemanau, kad gamyklos uždarymas labai paveiks mūsų ūkininkus. Traškučių gamintojai Kaune pastaraisiais metais buvo labai sumažinę bulvių supirkimo kiekius, tad greičiausiai ūkininkams tai neturėtų būti labai didelis smūgis“, – samprotauja ūkininkas.

Manoma, kad bulvių traškučių „Estrella“ gamintojai ir toliau bendradarbiaus su kai kuriais Lietuvos ūkiais.

Įmonės atstovai šįmet aplankė didžiuosius bulvių augintojus ir domėjosi jų galimybėmis tiekti žaliavą tiesiai į Lenkiją.