Pasak ministro, valstybiniu lygmeniu Ignalinos rajone skelbiama ekstremali padėtis. Penktadienį ekstremali situacija buvo paskelbta Ignalinos rajono savivaldos.

Iki šiol ekstremali situacija buvo paskelbta Druskininkuose, Lazdijuose, Varėnoje, Šalčininkuose, Trakuose, Alytuje. Ignalina – septintasis rajonas.

Grėsminga situacija paskelbta: Vilniaus, Švenčionių, Molėtų, Utenos, Zarasų, Visagino rajonuose.

Be to, per Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdį nuspręsta, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius turės galią priimti visus reikalingus sprendimus teritorijose, kur paskelbta ekstremali ir grėsminga situacija.

Tai reiškia, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nurodymai būtų vykdomi besąlygiškai.

Dėl kilusio kiaulių maro iš viso per 2,5 paros sunaikinta 20 tūkst. kiaulių, augintų Lietuvoje.

DELFI skelbė, kad Lietuvoje praėjusią savaitę užfiksuotas kiaulių maras Lietuvos kiaulininkystės sektoriui atneš beveik 0,5 mlrd. Lt nuostolių.

Kiaulių augintojai skaičiavo, kad Lietuvai atsitverti nuo Baltarusijos barjerais, kad į šalį nepatektų laukiniai ir galimai užsikrėtę šernai, būtų kainavę apie 10 mln. Lt.

Šį savaitgalį afrikinio kiaulių maro židinyje Ignalinos rajone sunaikintos visos 19 tūkst. kiaulių. Į užkrato vietą bendrovės „Idavang“ Rupinskų komplekse šią savaitę atvyksta Europos Komisijos (EK) atstovai. Tai - standartinė procedūra.

Planuojama fermą per porą mėnesių išvalyti, dezinfekuoti, daryti 40 dienų veiklos pertrauką, po to atvežti bandomąją partiją paršelių.

„Idavang“ Rupinskų komplekse nepagydomas afrikinis kiaulių maras patvirtintas liepos 24 dieną. Tai buvo pirmas atvejis, kai Lietuvoje afrikinis kiaulių maras rastas pas kiaules.

Šių metų pradžioje afrikinis kiaulių maras užfiksuotas pas šernus, kurie krito netoli Lietuvos sienos su Baltarusija.

Komentuodamas galimybę Lietuvą atitverti tvora nuo iš Baltarusijos ateinančių šernų, D. Barakauskas sakė, jog tai teikėjo padaryti anksčiau, dabar ši priemonė nebebūtų tiek veiksminga, nes maras jau fiksuojamas Lietuvoje.

Kitu problemos sprendimo būdu siūloma kompensavimo schemų pertvarka: pasienio rajonuose auginančius kiaules siūloma skatinti pereiti prie alternatyvaus ūkininkavimo ir auginti avis, karves ar vištas.

J. Milius kritiškai atsiliepė apie kiaulių augintojų asociacijos paminėtą grėsmę, jog draudikai nebedraus gyvulių ar pašarų, nors posėdyje nuspręsta, kad tai – privaloma. Anot J. Miliaus, kai kuriose valstybėse kiaulių augintojai savarankiškai per asocijuotas organizuoja gyvulių draudimo schemas, jei to nesiūlo privatūs draudikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)