„Daržovės [...] yra šiek tiek brangesnės negu kad buvo pernai, bet tai savaime suprantama, nes ir kūrenimo išlaidos buvo didesnės, ilgiau reikėjo kūrenti“, – sako Z. Cironkienė.

Daržovių augintojų, pasak jos, gali būti mažiau dėl tos pačios priežasties – jie esą galėjo pabūgti didelių kūrenimo išlaidų. „Arba tiesiog nebėra kam tuose šiltnamiuose jas auginti, nes jūs, kaip matote, emigracijos mastai nemažėja“ – svarsto Daržovių asociacijos direktorė.

Perpus mažesnė kaina tik dėl išvaizdos

LRT radijo žurnalistės Vilniaus Kalvarijų turguje pakalbinti prekeiviai sako klientams galintys pasiūlyti šviežių salotų, ridikėlių ar svogūnų laiškų, o tokios daržovės kaip pomidorai ar bulvės dar neužderėjo ir dažniausiai atvežamos iš užsienio.

Tuo metu pirkėjai teigia, kad turguje jie lankosi, nes ten gali rasti šviežesnių daržovių ir kainos šiek tiek mažesnės nei parduotuvėse. Tačiau Mindaugas Pupienis, „Kietaviškių gausa“ šiltnamių kombinato direktorius, mano, jog nereikėtų daryti labai didelės takoskyros tarp parduotuvėje ir turguje parduodamos prekės.

Vis dėlto jis pripažįsta, kad daržovių kainų skirtumas parduotuvėse ir turguose susijęs su daržovės prekine išvaizda. „Tikrai, tas tiesus, tvarkingas agurkas, aukščiausių kokybės reikalavimų – ekstra ar pirmos klasės – prekybos centruose kainuoja brangiau negu taip vadinamas nerūšinis ar agurkas su menkais defektais“, – tvirtina M. Pupienis. Jo teigimu, ne tokį išvaizdų agurką galima įsigyti 50 proc. pigiau, tačiau jo skonis esą nesiskiria – skiriasi tik išorinės savybės.

Sulauksime lietuviškų avietinių pomidorų

„Kietaviškių gausa“ šiltnamių kombinato direktorius tikina, kad pirmieji lietuviški pomidorai į Lietuvos prekybos tinklus buvo pristatyti dar gegužės 6–8 d. Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad jų įmonė augina lietuviškus avietinius pomidorus ir netrukus pristatys juos Lietuvos rinkai.

Ir nors šiemet daržovių kainos apskritai yra didesnės, būtent „Kietaviškių gausos“ pomidorai, pasak M. Pupienio, yra 10–15 proc. pigesni nei pernai. „Agurkai taip pat, salotos – irgi. Visos kainos yra tikrai mažesnės pernai. Derliai yra geresni, mes išauginame šiek tiek daugiau produkcijos. Ir dėl to galime pasiūlyti geresnę kainą vartotojui“, – sako „Kietaviškių gausa“ šiltnamių kombinato direktorius.