Viename Panevėžio rajono miestelyje gyvenančios Nijolės vyras jau antrus metus mėnesio trukmės atostogas išnaudoja darbui pas ūkininką. Įprastame darbe minimalų atlyginimą gaunantis sutuoktinis pas ūkininką per mėnesį užsidirba kelių mėnesių atlyginimą – apie 5000 Lt. Visų rūšių žemės ūkio techniką vairuoti galintis vyras ūkininkui gelbsti kuldamas javus.

„Nėra kam dirbti, nėra sąžiningų žmonių, kuriems galėtum patikėti techniką. Kai nėra kam dirbti, tai ir neblogus atlyginimus moka. Yra pijokų, jie valkiojasi, gal jie ir turi teises, bet nebenori dirbti – dirba tol, kol gauna atlyginimą, o tada stop – dirbti nebeeina. Ir šiaip žmonių kaime labai sumažėjo – kas į miestus, kas į užsienį išvažiavo“, – sako Nijolė.

Miestelyje darbą lengvai rado ir Nijolės sūnus, prieš keletą metų Vilniaus Gedimino technikos universitete baigęs inžinerijos studijas. Pas ūkininką jaunas vyras uždirba 2700 Lt „į rankas“. „Mano sūnus būtų gavęs Panevėžyje darbą už 1000 Lt ar 2000 Lt, tačiau juk ir kuras kainuoja. O čia viskas vietoje. Aišku, per darbymetį tenka dirbti daug – jau tris savaitgalius dirba be laisvadienių. Tačiau uždirba“, – pasakojo pašnekovė, besistebinti, kad kaime likę sūnaus bendraamžiai darbą iškeičia į alkoholį. Nijolė atkreipia dėmesį, kad ne kiekvienas vyresnės kartos traktorininkas gali valdyti šiuolaikinę techniką.

Nijolės manymu, tokią situaciją lemia pašalpų sistema. Jos nuomone, būtina mažinti pašalpas, jei per metus nepavyksta susirasti darbo. „Kiekviename kaime tą patį pasakys. Žmonės tingi“, – teigė moteris, pastebinti, kad dalis darbingų žmonių labiau linkę gyventi iš pašalpų arba tėvų gaunamų pensijų.

Šiuolaikiniai kombainai primena lėktuvus

„Tai realus skaičius. 5000 Lt sezono metu nėra riba. Naujos kartos traktoriai, kombainai – kaip lėktuvai, jiems valdyti reikia aukštos kvalifikacijos ir šviesaus žmogaus. Iš tikrųjų su aukštos kvalifikacijos mechanizatoriais yra problema“, – į klausimą, ar tikrai kombainininkas gali uždirbti 5000 Lt, atsako Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Sigitas Dimaitis. Jo teigimu, šiuolaikiniuose traktoriuose įmontuotas kompiuteris, oro kondicionavimo sistema, audio technika – tai vairuotojui sukuria komfortiškas sąlygas.

Pasak S. Dimaičio, kaime trūksta veterinarijos, gyvulininkystės specialistų, agronomų. „Gerų darbuotojų visada trūksta. Žmonių yra, o darbuotojų trūksta. Žmonės dirbti nenori. Socialinė sistema daugelį kaimo žmonių atpratino nuo darbo – geriau laukti pašalpos nei eiti dirbti“, – konstatuoja Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas. Anot S. Dimaičio, diskutuojama, kad tuoj darbininkų reikės atsivežti iš užsienio.

Koją pakiša alkoholis

Darbuotojų paiešką kaime apsunkina ir tai, kad nemažai darbingų kaimo gyventojų dėl alkoholio vartojimo praradę vairuotojo pažymėjimus. Gyventojai pasakoja, kad ūkininkai teisę vairuoti praradusius darbuotojus nuveža dirbti tiesiai į lauką. Kadangi policija po laukus nevažinėja, čia galima dirbti ir neturint vairuotojo pažymėjimo.

„Matyt, yra tokia problema, jei ūkininkai taip sako. Ir aš esu girdėjęs, kai vairuotojo pažymėjimo neturintis žmogus nuvežamas į lauką ir ten dirba traktoriumi. Iš bendro pastebėjimo galbūt taip ir yra“, – teigia Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas Dainius Šalomskas.

Pasak D. Šalomsko, statistikos, kiek teisė vairuoti atimama iš kaimo ir miesto žmonių, nėra. Be to, procentinę išraišką sunku palyginti ir dėl nevienodo kaimo ir miesto gyventojų skaičiaus.

Jo pastebėjimu, šiais laikais kiek lengviau – tam tikros galios traktorių gali vairuoti ir turėdamas B ar C kategorijos pažymėjimą. Iki praėjusių metų tam buvo būtinas atskiras traktorininko pažymėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (495)