Protesto akcijoje planuoja dalyvauti apie 6 tūkst. asmenų, į gatves išvažiuos apie 2 tūkst. žemės ūkio technikos priemonių.

Tikimasi, kad Europos Komisijos pareigūnai susitikimo metu pasiūlys paramos priemonių paketą. Posėdyje dėl negalavimo nedalyvaus

žemės ūkio komisaras Philas Hoganas, ketinęs pristatyti priemonių planus. Jį pakeis Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Jyrkis Katainenas.

Nurodoma, kad vien ES pienininkystės sektoriaus atstovams paremti bus skirti šimtai milijonų eurų. Manoma, kad lėšos gali būti gautos iš šalims, viršijusioms 2014-2015 metų pieno kvotas, skirtų baudų.

Ūkininkai teigia jau seniai patiriantys spaudimą - ypač daug įtakos jiems turi Rusijos taikomas maisto produktų embargas - atsakas į ES sankcijas dėl padėties Ukrainoje. Taip pat poveikis juntamas ir smukus Kinijos ekonomikos augimui, susitraukus kai kurių naftą išgaunančių šalių rinkoms bei kilus sausrai Lenkijoje ir Rumunijoje.

Dėl mažų pieno supirkimo kainų ir Rusijos embargo nuostolių patiriantys ūkininkai iš ES reikalauja paramos mechanizmų sukūrimo.

Kaip Eltą dar penktadienį informavo Žemės ūkio rūmų pirmininkas (ŽŪR) Andriejus Stančikas, ES žemdirbių organizacijas ir kooperatyvus vienijanti „Copa-Cogeca“ iš kiekvienos šalies kviečia po 10 atstovų, o Europos pieno taryba protesto dalyvių skaičiaus neriboja.

Anot A. Stančiko, ūkininkai iš ES reikalauja paramos, kuri padengtų bent jau jų patiriamas išlaidas. ŽŪR pirmininko teigimu, nors ES pieno gamybos kvotos panaikintos, surinkta nemažai lėšų už kvotų viršijimą, todėl bus siūloma šiuos pinigus išdalinti ūkininkams.

„Būtent mes ir siūlome, kad šitie pinigai būtų efektyviai panaudojami, ir tie, kas labiausiai nukentėjo, gautų solidesnę paramą. Kad nebūtų visiems vienodai išdalinta", - penktadienį Eltai aiškino A. Stančikas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)