Dar šių metų rugsėjo pabaigoje Europos dujų biržos indeksai gruodžio mėnesio kontraktui buvo vertinami daugiau nei 28 eurai už megavatvalandę (Eur/MWh), nors faktiškai gruodį dujos kainuoja apie 25 Eur/MWh. Taigi prognozės buvo apie 14 proc. didesnės ir demonstravo perdėtus rinkos žaidėjų lūkesčius žiemos kainoms.

Pagrindinė priežastis, pakeitusi netipišką kainų kreivės kryptį žemyn, buvo susijusi su neprognozuotu suskystintųjų gamtinių dujų antplūdžiu Europos dujų rinkose. Per pastaruosius kelis mėnesius išdujinimo srautai iš Vakarų Europos suskystintųjų gamtinių dujų terminalų į Europos dujų rinkas pasiekė šešerių metų rekordo lygį. Taigi rinkoje gerokai padidėjo dujų pasiūla ir mažėjo jų įsigijimo kainos.

„Besitęsiantys šilti orai, krintančios naftos ir anglies kainos bei, palyginti su praėjusiais metais, didėjanti elektros gamyba iš branduolinės, vėjo ir vandens energijos šaltinių taip pat prisidėjo prie gamtinių kainų spaudimo žemyn“, - teigia „Litgas“ didmeninės SGD prekybos vadovė Viktorija Ditmonaitė.

Gruodžio mėnesio ateities dujų sandoriams Europos dujų biržose indeksai vidutiniškai siekė apie 24,9 Eur/MWh, arba 5 proc. mažiau nei lapkričio mėnesio kontraktų kaina (26,2 Eur/MWh). Vis dėlto, palyginti su praėjusių metų gruodžio mėnesio ateities sandorių kainomis, šiemet kainų lygis vis dar išlieka trečdaliu brangesnis - pernai žemyninės Europos dujų indeksai siekė 19,3 Eur/MWh.

Didelę momentinių suskystintųjų gamtinių dujų krovinių pasiūlą Europoje lėmė netikėtas Azijos momentinių SGD kainų nuoseklus kritimas nuo šių metų spalio pradžios. Dar rugsėjo pabaigoje Rytų Azijos SPOT rinkos kaina siekė 33,4 Eur/MWh, šiuo metu vertinama indekso kaina yra 27,4 Eur/MWh (18 proc. mažiau).

„Mažesnis Europos ir Azijos kainų skirtumas bei itin aukšti SGD dujovežių nuomos kaštai, siekiantys 175 tūkst. JAV dolerių per parą, lėmė laisvų SGD krovinių nukreipimą į likvidžias Europos dujų rinkas, taip daugiau uždirbant čia, o ne Azijoje. Šiuo metu JAV SGD pardavėjas, parduodamas SGD krovinį Jungtinėje Karalystėje, uždirba apie 3 Eur/MWh daugiau nei uždirbtų Japonijoje, o tai lemia pastebimai didėjantį JAV SGD krovinių eksportą į Europą pastaraisiais mėnesiais“, - teigia V. Ditmonaitė.

Pasak jos, panaši situacija yra ir su Rusijos Jamalo SGD kroviniais, kurių didelė dalis šiuo metu yra išdujinama Europos dujotiekių tinkle.

„ICIS Energy“ agentūros duomenimis, lapkričio 1-26 dienomis Europa importavo 875 tūkst. tonų rusiškos kilmės SGD, kas sudaro 17 proc. viso Europos SGD importo minėtu laikotarpiu (5,08 mln. tonų SGD). Pirmą kartą istorijoje Rusija tapo antrąja pagal dydį SGD eksportuotoja Europoje po Kataro, aplenkdama Alžyrą bei Nigeriją. Tuo metu JAV SGD eksporto dalis sudarė 8 proc. (428 tūkst. tonų) lapkričio mėnesį.

Šių metų lapkričio mėnesį bendras SGD išdujinimo srautas iš Europos SGD importo terminalų į Europos dujų tinklus siekė daugiau nei 6 mlrd. kub. m, palyginti su 3,7 mlrd. kub. m 2017 metų lapkritį. Stiprūs išdujinimo srautai yra prognozuojami ir gruodžio, sausio mėnesiais dėl nenumatomos aktyvios SGD perkrovos iš Europos į Azijos SGD importo terminalus. Nors Kinija ir toliau dviženkliais skaičiais didina SGD importuojamą kiekį, vis dėlto, skirtingai nei praėjusiais metais, nemažą dalį žiemos poreikio Kinija užsitikrino dar šios vasaros metu, todėl nesukėlė žiemos kainų kaip pernai.

„Didesnė SGD pasiūla Europoje bei šiltesni, nei įprasta, orai lėmė ir mažesnį dujų išėmimą iš požeminių Europos dujų saugyklų. Gruodžio pirmąją dieną bendras Europos dujų saugyklų užpildymas siekė 850 TWh, tai yra 1,4 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu. Tuo metu šių metų lapkričio pradžioje užpildymo rodiklis siekė 933 TWh, arba 1,5 proc. mažiau nei 2017 metų lapkričio pradžioje. Taigi Europos dujų rinkos prekybininkus ramina ne tik pakankama SGD pasiūla Atlante už itin konkurencingą kainą, bet ir pakankamai užpildytos požeminės dujų saugyklos, dėl kurių buvo ypač nerimaujama šių metų rugsėjo mėnesį“, - teigia V. Ditmonaitė.

Stiprūs dujų eksporto srautai iš Norvegijos ir Rusijos dujotiekių, kur kas didesni veikiantys Prancūzijos branduoliniai pajėgumai, palyginti su 2017 metų rudeniu ir žiema, bei krintančios anglies (iki 86 eurų už toną) ir naftos kainos (iki 60 dolerių už barelį) taip pat prisideda prie optimistinių, žemiau nei dar metų viduryje vertintų gamtinių dujų kainų.

Šiuo metu žiemos TTF indekso kainos ICE biržoje vertinamos 23,3 Eur/MWh, arba tik 13 proc. brangiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)