Energetikos ministras Dainius Kreivys sakė, kad nutarimu norima pasirūpinti „Perlas Energija“ pirmo ir antro etapo liberalizacijos vartotojais, kurie „ne dėl savo kaltės“ pateko į garantinį tiekimą.

„Siekiama, kad šie vartotojai, kol pasirinks nepriklausomą tiekėją, mokėtų už elektrą kainą, kaip galima artimesnę visuomeninio tiekimo kainai.

Suskaičiavus galutinę kainą, turime 32,8 centus: noriu pabrėžti, kad garantinio tiekimo kaina, kurią skaičiuoja ESO, yra 82 centai (...). Primenu, kad ir „Perlas“ kompensuos, mano žiniomis, apie 6 centus ir kaina taptų artima visuomeniniam tiekimui“,– trečiadienį Ministrų kabineto posėdyje kalbėjo D. Kreivys.

Visuomeniniam tiekimui „artima kaina“

Rugsėjį garantinis tiekimas be kompensacijos kainuos 82 centus už kilovatvalandę (kWh), vadinasi, valstybė kompensuos 49,2 cento, o liks 32,8 centai.

Jeigu „Perlas Energija“ suteiks 6,31 cento kompensaciją, tuomet buvusiems jos klientams garantinis tiekimas rugsėjį kainuos 26,49 cento, skaičiuoja „Delfi“.

„Perlas Energija“ trečiadienį po Vyriausybės posėdžio patvirtino portalui anksčiau skelbtą planą kompensuoti vartotojams kainų skirtumus iki tam tikros ribos.

„Mūsų teikiama kainų skirtumo kompensacija galios tiek likusiems garantiniame tiekime, tiek ir pasirinkusiems kito pobūdžio tiekimą“, – komentuoja „Perlas Energija“.

„Įprastas“ garantinis tiekimas, kuris bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenimis, rugsėjį turėtų būti užtikrinamas 66 tūkst. žmonių, su 9 centų kompensacija kainuos 73 centus už kWh. Tai maždaug 1,5 karto daugiau nei rugpjūtį (46,5 cento).

Visuomeninio tiekimo kaina su 9 centų valstybės kompensacija yra 24 centai, o be jos – 33 centai.

Dainius Kreivys

Ministras, paprašytas sureaguoti į kai kurių ekonomistų kritiką dėl kompensavimo „Perlas Energija“ klientams, sakė, kad Vyriausybė jaučia pareigą.

„Pirmiausia noriu pastebėti, kad valstybė turi pareigą apsaugoti vartotojus, kurie įvykdė savo įsipareigojimą. „Perlo“ vartotojai įvykdė savo įsipareigojimus – laiku pasirinko tiekimą, todėl valstybė irgi turi pareigą.

Vyriausybė jaučia pareigą, kad šis energetinis „karas“ kuo mažiau jaustųsi mūsų žmonėms ir deda visas pastangas, kad tas kompensavimo mechanizmas būtų geresnis, labiau tikslesnis tiems žmonėms, kuriems labiausiai reikia tos paramos“, – spaudos konferencijoje po posėdžio sakė D. Kreivys.

Premjerė: laikinas sprendimas

Premjerė Ingrida Šimonytė pažymi, kad sprendimas dėl kompensavimo yra laikinas, skirtas suteikti daugiau laiko vartotojams pasirinkti kitą tiekėją.

„Svarbu pabrėžti, kad tai yra laikinas sprendimas, tiesiog skirtas tam laikui, kad žmonės pasirinktų kitą nepriklausomą tiekėją – tie, kuriems privalu ir kurie nepriklauso trečiam liberalizavimo etapui“, – sakė I. Šimonytė.

Energetikos ministerija yra skelbusi, kad nuo spalio 1 dienos, priėmus įstatymų pataisas, visi pirmojo ir antrojo etapo „Perlas energija“ klientai iki Naujų metų gaus visuomeninį elektros tiekimą. Per tą laiką jie turės pasirinkti kitą tiekėją. Į garantinį tiekimą rugsėjį turėtų patekti apie 38 tūkst. bendrovės klientų.

Tiesa, energetikos ministras D. Kreivys spaudos konferencijoje trečiadienį leido suprasti, kad dėl šių klientų daromi ir kiti veiksmai.

„Vyriausybė teiks įstatymo pataisas, kad tie vartotojai, kurie nesuspės dar per mėnesį pasirinkti tiekėjo, ir toliau gautų kainą, artimą visuomeniniam tiekimui“, – sakė D. Kreivys.

„Planuojame dar įstatymo pataisas ir tada bus tiksliau aišku, kokia bus kaina“, – kalbėjo ministras apie perspektyvą nuo spalio, paklaustas, ar trečiadienį Vyriausybėje sutartą garantinio tiekimo kainą vartotojai mokėtų iki Naujų metų.

Energetikos įstatyme dabar nustatyta, kad dalinis kompensavimas negali būti didesnis kaip 60 procentų galutinės elektros energijos kainos.

Primename garantinio tiekimo specifiką: jeigu auga elektros kaina biržoje, jis nuolat atitinkamai brangsta. Be to, prie biržos kainos pridedamas 25 proc. antkainis. Tad galima padaryti prielaidą, jog garantiniam tiekimui pasiekus, tarkime, 1 euro už kWh kainą, valstybė tegalėtų kompensuoti 60 procentų, tai yra, 60 centų, o vartotojams liktų mokėti 40 centų. Ir net su „Perlas Energija“ pažadėtu 6 centų kompensavimu, tai toli gražu nebūtų labai artima visuomeniniam tiekimui kaina.

Ministerija rengia pataisas

Energetikos ministerija skelbia rengianti įstatymų pakeitimus, juose bus įtvirtintas didesnis kompensavimo dydis tiekėjo nepasirinkusiems vartotojams, kurių pasirinktas tiekėjas nevykdys prisiimtų įsipareigojimų, nutraukia veiklą arba sutartį, ir dėl to tokiems vartotojams užtikrinamas garantinis tiekimas.

Ministerija nutarimo projekte Vyriausybės trečiadienio posėdžiui paaiškino, kad įstatymų pakeitimai veikiausiai nebus priimti iki rugsėjo 1 dienos, o nuo jos dalis „Perlas Energija“ buvusių klientų pateks į pabrangusį garantinį tiekimą. Todėl esą ir reikalingas Vyriausybės sprendimas.

„Įstatymų pakeitimai negali būti greitai priimami, todėl reikia reaguoti nedelsiant, todėl keičiame poįstatyminį aktą. Apie 37,5 tūkst. „Perlo“ vartotojų nuo rugsėjo 1 dienos pateks į garantinį tiekimą, nes laikas buvo pakankamai trumpas, nesuspėjo pasirinkti kito tiekėjo.

Mes siūlome, kad šiems vartotojams būtų kompensuojamas skirtumas tarp elektros garantinio tiekimo ir visuomeninio tiekimo kainos. Įstatymas leidžia kompensuoti iki 60 proc. gylio“, – posėdyje kalbėjo D. Kreivys.

Be to, Vyriausybės nutarimo projekte, įvardijus rugsėjui reikalingą maždaug 4 mln. eurų sumą, nurodoma, kad tikslesnio papildomo biudžeto lėšų poreikio pateikti neįmanoma.

„Nes nėra žinoma garantinio tiekimo kaina spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesiais, be to, šiuo metu nėra tiksliai žinoma, kokiam skaičiui UAB „Perlas Energija“ buitinių vartotojų bus užtikrinamas garantinis tiekimas“, – rašoma projekte.

Trečiadienį Vyriausybė taip pat nutarė užtikrinti, kad būtų efektyviai naudojamos ir neprarandamos valstybės lėšos, elektros tiekėjui sustabdžius veiklą. Kalbama apie avansu sumokėtas lėšas tiekėjui, kai valstybė taiko kompensacijas vartotojams.

„Taip pat, siekiant efektyviai naudoti biudžeto lėšas sudarome galimybę ESO atsiimti išankstinius mokėjimus, kurie buvo sumokėti „Perlui“ kaip kompensacija jo vartotojams“, – pridūrė ministras.

Antras pagal turimų klientų skaičių nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ rugpjūčio pradžioje pranešė, kad keičia su buitiniais vartotojais sudarytų sutarčių sąlygas ir siūlys tik su birža susietus planus. Vėliau bendrovė informavo, kad nuo rugsėjo stabdo veiklą.

„Perlas Energija“ kartu pažadėjo skirti kompensacijas visiems bendrovės klientams. Įmonė buitiniams vartotojams kompensuos fiksuotos kainos skirtumą tarp tos, už kurią buvo įsipareigoję tiekti elektrą, ir naujo tiekėjo kainos, bet ne daugiau nei 6,31 cento už kWh.

Kompensacijos bus mokamos už rugsėjo-gruodžio mėnesį sunaudotą elektrą tiems vartotojams, kurių fiksuota kaina būtų galiojusi iki šių metų pabaigos. Vartotojams, kurių kainos galiojimas pasibaigęs ir tiems, kurie buvo pasirinkę su birža susietą planą, bus kompensuojama už vieną, rugsėjo mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)