VAE, pasirinkusi neskelbiamų derybų būdą (pirkimą be konkurso, tariantis su vieninteliu paslaugos teikėju), sudarė 20,7 mln. litų vertės sutartį dėl papildomų teisinių paslaugų su tarptautine advokatų kontora "Herbert Smith", dar už 8 mln. litų pirko verslo konsultavimo ir finansinio patarėjo paslaugas iš Didžiosios Britanijos investicijų banko "N M Rothschild & Sons Limited".

Taip pat be konkurso, teisinantis "ypatingomis aplinkybėmis", su viešųjų ryšių agentūra BVRG buvo sudaryta 1,2 mln. litų vertės integruotos komunikacijos ir žiniasklaidos planavimo paslaugos pirkimo sutartis - artėjant referendumui agituota už jėgainės statybą.

"Neskelbiamų derybų būdu vykdydama šiuos pirkimus VAE pažeidė skaidrumo, lygiateisiškumo ir nediskriminavimo principus, neužtikrino tiekėjų konkurencijos, (...) todėl sutartis turėtų nutraukti", - konstatuojama VPT parengtose išvadose.

VAE ginasi, kad pirkimus vykdo pagal įstatymus

„Visagino atominė elektrinės“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Krinicina teigia, kad įmonė, būdama perkančiąja organizacija, visus pirkimus atlieka vadovaujantis Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis. Sutartys dėl teisinių paslaugų su tarptautine advokatų kontora „Herbert Smith“, verslo konsultavimo ir finansiniu patarėju "N M Rothschild & Sons Limited" bei viešųjų ryšių agentūra „BVRG“ buvo sudarytos atlikus pirkimus neskelbiamų derybų būdu, kuris yra vienas iš Viešųjų pirkimų įstatyme numatytų pirkimų būdų.

„Neskelbiamų derybų būdas buvo pasirinktas vadovaujantis VPĮ 92 str. 3 dalies 3 punktu ir VPĮ 73 str. 1 dalies 4 punktu, kurie numato, kad neskelbiamų derybų būdu  gali būti perkamos prekės, paslaugos ar darbai, kai dėl įvykių, kurių perkančioji organizacija negalėjo iš anksto numatyti, būtina skubiai įsigyti reikalingų prekių, paslaugų ar darbų. Aplinkybės, kuriomis grindžiama ypatinga skuba, negali priklausyti nuo perkančiosios organizacijos. Be to, šios paslaugos buvo reikalingos siekiant užtikrinti pradėtų darbų tęstinumą mažiausiomis finansinėmis ir laiko sąnaudomis.

Atkreiptinas dėmesys, kad Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) apie neskelbiamų derybų būdo pasirinkimą Integruotos komunikacijos ir žiniasklaidos planavimo paslaugų pirkimams buvo raštu informuota dar prieš pradedant pirkimus. Bendrovė, negavo jokių pastabų iš VPT, todėl laikė pirkimo būdo pasirinkimą tinkamu.

VPT teigimu, VAE neteisingai priskyrė save prie komunalinio sektoriaus perkančiųjų organizacijų, vykdančių veiklą energetikos srityje, tačiau VAE yra energetikos sektoriaus įmonė, nes vykdo darbus, kurie skirti energetikos objekto statybai bei valdo energetikos sektoriaus pagrindines įmones, priima sprendimus dėl jų veiklos. Be to, VPT užklausus LR ūkio ministerijos nuomonės dėl VAE statuso, š.m. spalio mėn. Ūkio ministerija, kreipėsi į Europos Komisiją išaiškinimo, kurio dar laukiama ir kuriuo VPT pateikta  išvada nėra paremta“, - rašoma VAE pranešime spaudai.

„Visagino atominė elektrinė‘ sprendimus priims gavusi ir išnagrinėjusi VPT pateiktą oficialią išvadą, kurios iki šiol nėra gavusi iš VPT.

Prašo Generalinės prokuratūros tyrimo

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija kreipiasi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų iškeltas asmeninės atsakomybės klausimas už neteisėtai sudarytas milijonines VAE sutartis, perkant viešąsias paslaugas.

„Viešųjų ryšių agentūrai BVRG už informavimo paslaugas iš pradžių sumokėta 300 tūkst. litų, tačiau po sprendimo rinkti parašus dėl referendumo, VAE sumanė per visuomenės informavimo priemones formuoti Lietuvos gyventojų nuomonę ir su viešųjų ryšių agentūra skubiai pasirašė dar vieną sutartį. Lietuvos gyventojams įkalti į galvą, kad Visagino atominė jėgainė yra būtina – bendrovė nepagailėjo 1,2 mln. litų. Agentūra pasirinkta be konkurso, nediskutuojant viešai, ar tos lėšos bus panaudotos efektyviai. Viešinimui mesti milijonai, prisidengiant juokingais argumentais – neva referendumo organizavimas grindžia poreikį ypatingai skubiai, neskelbiamų derybų būdu pirkti žiniasklaidos planavimo paslaugas“, – sako parlamentaras, socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Pasak LSDP lyderio, mūsų valstybėje galioja Viešųjų pirkimų įstatymas, jis privalomas visiems. VPT išvadose teigiama, kad VAE neteisėtai sudarytas sutartis ir su viešųjų ryšių agentūra, ir su tarptautine advokatų kontora „Herbet Smith“, ir su Didžiosios Britanijos investicijų banku „N M Rothschild & Sons Limited“ turėtų nutraukti.

„Tačiau nuostoliai jau padaryti, VPT skelbia, kad VAE pažeidė skaidrumo principus, todėl mes kreipiamės į Generalinę prokuratūrą, kad atsakomybę prisiimtų konkretūs asmenys, dėl kurių sprendimų valstybė galėjo patirti nuostolių“, – sako LSDP frakcijos narys A. Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)