R. Perry sakė, kad susitikime bus kalbama apie energijos šaltinių diversifikavimą ir naujas technologijas.

Susitikimo išvakarėse R. Perry Vilniuje su Lietuvos, Latvijos ir Estijos ministrais aptarė JAV paramą saugant Baltijos šalių energetikos infrastruktūrą nuo kibernetinių atakų.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad susitikimo rengimas Vilniuje yra Lietuvos lyderystės energetikoje pripažinimas.

„Tai galima traktuoti ir kaip tam tikrą Lietuvos kaip energetinio centro Vidurio-Rytų Europoje pripažinimą“, – BNS sakė ministras.

Pasak jo, tai bus proga aptarti ir praktinį bendradarbiavimą tarp JAV ir Europos šalių.

„Kalbu ne tik apie konkrečius projektus, bet ir apie tam tikrą geopolitinę JAV paramą įgyvendinamiems projektams Vidurio-Rytų Europoje – ar tai būtų dujų tiekimo šaltinio diversifikavimas, ar elektros sistemų saugumas, ar iniciatyvos, susijusios su atsinaujinančia energetika“, – pridūrė ministras.

Jis neatmetė galimybės, kad tarptautiniame forume bus paliesta ir prieštaringai vertinamo Rusijos dujotiekio Baltijos jūros dugnu „Nord Stream 2“ tema.

„Projektą gal ir aptarsime, bet manau, kad turime įvertinti, kiek realu dar kažkokią įtaką padaryti. (...) Nepaneigčiau, kad diskusijoje tuo klausimu taip pat bus kalbama“, – sakė ministras.

Pasak ministro, Lietuvai svarbi ir galimybė už konkurencingą kainą importuoti suskytintųjų gamtinių dujų (SGD) iš JAV.

„Akivaizdu, kad SGD eksportas iš JAV į viso pasaulio rinkas šiais metais yra rekordinis, darė nemažą įtaką SGD kainoms visame pasaulyje (...) Mūsų tikslas nėra dujos bet kokia kaina, turime turėti ir konkurencingą kainą. Galbūt kalbėsime, kokios yra kliūtys, trukdžiai ir ką galbūt dar reikėtų padaryti, kad paskatintume didesnius JAV SGD srautus tiek į Europą, tiek į Baltijos šalis“, – aiškino ministras.

Anot jo, konkretūs importo susitarimai yra jau verslo kompetencija.

„Konkretūs importo susitarimai yra kompanijų reikalas, bet mes kalbėsime apie bendras SGD tendencijas tiek Europoje, tiek JAV situaciją ir galbūt atsiras tam tikrų idėjų, kaip kaina galėtų būti konkurencingesnė“, – sakė ministras.

Užsienio žiniasklaidai skelbiant, kad R. Perry'is lapkritį gali palikti Amerikos vyriausybę, Ž. Vaičiūnas teigė, kad net jeigu taip nutiktų, ministras nemano, jog tai galėtų neigiamai paveikti Lietuvos ir JAV bendradarbiavimą energetikoje.

„Tai, kas sukuriama bendradarbiaujant energetikoje, tie dalykai išlieka – kalbant apie Lietuvos ar regiono bendradarbiavimą su Amerika, nematydavome dramatiškesnių pasikeitimų, nepriklausomai nuo asmenybių. Galbūt per daug to nesureikšminčiau. Pareiškimų apie R. Perry'io pasitraukimą jau buvo gal keturi ar penki nuo metų pradžios (...) Kažkokių neigiamų situacijų ateityje nesitikiu“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Renginyje numatoma svarstyti, kaip „sustiprinti JAV vyriausybės ir privataus sektoriaus įsitraukimą, sprendžiant regiono energetinio saugumo iššūkius“, teigia Energetikos ministerija.

Ministrai aptars Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimą su žemynine Europa, kritinės energetinės infrastruktūros kibernetinės saugos stiprinimą, gamtinių dujų importo diversifikavimą, SGD importą ir plėtrą regione.

Lietuva yra importavusi SGD iš JAV, abi šalys taip pat kritikuoja „Nord Stream“ dujotiekio plėtrą Baltijos jūros dugnu iš Rusijos į Vokietiją.

Forumą pirmadienį atidarys Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pagrindines kalbas sakys R. Perry'is, Ž. Vaičiūnas bei Europos Komisijos Energetikos generalinė direktorė Ditte Juul Jorgensen (Ditė Jula Jorgensen).

Pirmasis transatlantinio energetikos bendradarbiavimo (P-TEC) susitikimas buvo surengtas šių metų kovą Hiustone (JAV). Forumas rengiamas įgyvendinant R. Perry'io iniciatyvą, kuria siekiama didinti JAV vyriausybės ir verslo paramą Vidurio ir Rytų Europoje įgyvendinamiems energetikos projektams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)