Nepriklausomas tiekėjas „Ignitis“ komentuoja, kad įsivėlė klaida. Tačiau pirmuosiuose atsakymuose klientei jis kalbėjo tik apie sudarytos sutarties sąlygas ir – sutapimas arba ne – portalui „Delfi“ pradėjus domėtis situacija, tiekėjas susisiekė su moterimi, žadėdamas ištaisyti sąskaitos klaidas.

Neatidžiai pasirinktas paslaugos planas?

60 kvadratinių metrų ploto bute gyvenanti Elena (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) suvartoja išties nemažai – apie 2 tūkst. kilovatvalandžių per mėnesį – daug elektros reikalauja šildymas ir karšto vandens šildytuvas. Tačiau gruodžio ir sausio suvartojimas pernelyg nesiskyrė.

Skyrėsi sąskaitos. Už paskutinį 2021-ųjų mėnesį buvo paprašyta beveik 300 eurų, o už šį sausį – jau apie 640 eurų (sumos pateiktos su PVM, į jas įskaičiuota ir ESO dalis už persiuntimą – maždaug po 120 eurų).

„Manau, rinkos liberalizavimas yra nesuvaldytas, jei įmanoma, kad nutiktų štai tokie kainų šuoliai. Nesvarbu, ar tai yra dėl neteisingai pasirinkto energijos tiekėjo, ar vartotojo klaidos pasirašant sutartį. Manau, jog valstybė darydama tokią pertvarką turėtų užtikrinti, kad vartotojai nenukentėtų“, – suskubo daryti išvadas Elena.

Tiekėjas nurodė klientei, jos žodžiais, „nepasirinkote varnelės ir tinkamo plano, todėl dabar mokate biržos kainą“ (bendrovės pozicija gali būti perduota ne pažodžiui).

Tiekėjas: klaida palietė iki 1 proc. klientų

„Ignitis“ savo komentare portalui „Delfi“ rašo, kad dėl sąskaitybos sistemos klaidos „nedidelei daliai – mažiau nei 1 proc. – klientų buvo išrašytos neteisingos sąskaitos, minėta klientė yra viena iš jų“.

„Visų pirma, nuoširdžiai atsiprašome savo klientų dėl šios klaidos, su visais yra susisiekta ir situacija paaiškinta. Klientams šių klaidingų sąskaitų apmokėti nereikia, tad nuostolių jie nepatirs.

Kovo mėn. pradžioje bus atsiųsta teisinga sąskaita, kurioje bus įvertinta sausio mėn. klaida bei sumą už vasarį“, – komentuoja valstybės kontroliuojamos „Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius.

Jis paaiškino, kad jeigu klientas sausio mėnesio sąskaitą jau apmokėjo, permokėta suma bus atitinkamai sumažinta vasario mėnesio sąskaita.

„Sistemų klaidą identifikavome ir taisome, kad nepasikartotų ateityje. Dėkojame klientams už supratingumą“, – pridūrė A. Ketlerius.

Dėl Elenos situacijos jis detalizavo, kad klientė buvo pasirinkusi „Optimalų“ planą ir nefiksavusi kainos. Tai reiškia, kad kaina paprastai keičiasi du kartus per metus – sausio 1 dieną ir liepos 1 dieną. Savo ruožtu, pasirinkus „Dinamišką“ planą kaina keičiasi kiekvieną mėnesį ir tiesiogiai priklauso nuo kainos svyravimų biržoje.

Pasirinkus kainos fiksavimą 12, 18 ar 24 mėnesiams tiekimo kaina išlieka pastovi visą fiksavimo laikotarpį, o reguliuojama kainos dalis gali keistis du kartus per metus, komentuoja atstovas.

„Delfi“ primena, kad praėjusių metų pabaigoje buvo stebimas didelis elektros kainų augimas biržoje „Nord Pool Spot“, šį sausį kaina joje jau sumažėjusi.

Liberalizavimo atidėjimai neplanuojami

Dar iki šitokio istorijos posūkio paklausėme Energetikos ministerijos, ar stebint elektros kainas rinkoje neplanuojama dar kuriam laikui atidėti liberalizavimo antrąjį etapą.

Kaip žinoma, į šį etapą patenkantiems vartotojams leista pusmečiui atidėti nepriklausomo tiekėjo pasirinkimą arba grįžti į visuomeninį tiekimą. Beje, pirmojo etapo vartotojai, tarp jų ir Elena, tokios galimybės neturėjo.

Energetikos ministerija komentuoja, kad planų atidėti procesą neturi.

Portalas kartu teiravosi, ar nėra svarstomas kompensavimo mechanizmas pirmojo etapo vartotojams – juk jie buvo pirmieji, kuriems teko rinktis tiekėją. Be to, vargu ar kas nors – juo mažiau paprasti vartotojai – galėjo numatyti kainų kilimą biržoje.

„Kompensacijų tokiu atveju nenumatyta, nes bet kuris vartotojas turi teisę keisti ne tik pasirinktą planą, bet ir elektros tiekėją, kitaip tariant – persiderėti dėl turimos sutarties“, – teigė energetikos ministro patarėja Vita Ramanauskaitė.

Skaitytoja Elena vėliau pranešė taip ir padariusi – apsisprendusi dėl tiekėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)