„Vyko labai ilgai, sunkios ir konstruktyvios derybos, bet, aišku, draugiškoje aplinkoje. Mes perėjome anksčiau apkalbėtą pasiūlymą tiek iš mūsų, tiek iš jų pusės. Šiandien galiu drąsiai konstatuoti, jog trečiasis energetikos paketas užbaigtas derybiniu proceso metu. Tokią išvadą darau - principiniai dalykai užbaigti", - telefonu BNS sakė A.Butkevičius, Sočyje susitikęs su Gazprom" vadovu Aleksejumi Mileriu.

Susitikimas su A. Mileriu buvo pirmas po to, kai Lietuvos dujų" akcininkai, palaikant Vokietijos E.ON", praėjusią savaitę nutarė inicijuoti naują ieškinį prieš Gazprom" dėl per didelių dujų kainų.

„Jie sutinka su trečiuoju energetikos paketu", - pridūrė premjeras.

Premjeras konkrečiai nepasakė, ar „Gazprom" parduos jo turimas „Amber Grid" akcijas: „Tikrai kol kas nėra pasakyta, ar vienas, ar kitas variantas bus. Negalėčiau pasakyti".

A. Butkevičius sakė su A. Mileriu kalbėjęs ir dėl dujų kainų Lietuvai, tačiau ką konkrečiai sutarė, neatskleidė.

„Mes turime eiti link vienų ar kitų sprendimų. Išgirdau pasiūlymą (...) Mano manymu, tai yra geras (pasiūlymas Lietuvai - BNS)", - BNS sakė jis.

Jo teigimu, grįžęs į Lietuvą jis informuos prezidentę ir visuomenę apie „Gazprom" pasiūlymus dėl dujų kainų.

Paklaustas,ar „Gazprom“ ir toliau reikalauja, kad tranzitas į Karaliaučių būtų užtikrintas valstybiniu lygiu, A. Butkevičius sakė: „Jų buvo toks noras, bet mes vis dėlto turime kitą nuomonę (...) Buvo pasiūlyti tam tikri variantai, bet mes pasakėme, koks yra mūsų matymas ir jie sakė, kad galima ir tokį variantą vertinti".

A. Butkevičius taip pat nekomentavo, ką su „Gazprom" vadovu kalbėjo apie jau svarstomus ir dar būsimus arbitražus dėl per didelės dujų kainos Lietuvai.

„Čia ir yra tas derybų menas, kaip mes elgsimės vienu ar kitu klausimu. Bet čia turi būti abipusis susitarimas, nes kainos yra aiškios, mes turime paskaičiavimus, mes žinome kaimyninių valstybių dujų kainas, kurias taiko „Gazprom“, - kalbėjo premjeras.

Anot Vyriausybės vadovo, bus sukviesta darbo grupė, kuri derasi su „Gazprom“: Taip pat paprašiau šiandien derybų metu, kad kiti pokalbiai vyktų greitai, o ne taip, kad po išsiskyrimo būdavo keletas mėnesių".

Jis sakė grįžęs informuos šalies prezidentę apie visus „Gazprom" pasiūlymus ir jo keliamas sąlygas, apie juos bus kalbama politiniu lygiu - su opozicinių frakcijų lyderiais.

„Gazprom" pranešė, kad susitikime kalbėta apie dujų tiekimą į Lietuvą šiuo metu ir ateityje, taip pat dujų tranzito į Karaliaučių patikimumą, rašoma pranešime spaudai.

Kaip rašoma premjero pranešime spaudai, pokalbio metu premjeras teigė suprantantis, jog derybų procesas nėra paprastas, tačiau pabrėžė, kad būtinas abipusis konstruktyvumas, racionalus požiūris ir realios padėties vertinimas – tai galėtų paspartinti derybų užbaigimą.

„Lietuva derasi dėl viso komplekso klausimų ir siekia teisingos dujų kainos. Procesas pastaruoju metu buvo sulėtėjęs, tad pokalbio su dujų koncerno „Gazprom“ vadovu metu dar kartą aptarėme visas pozicijas, tarp jų ir kainos bei dujų tranzito klausimus“, – pranešime cituojamas premjeras.

Lietuvos Vyriausybės vadovas teigia, jog artimiausiu metu derybinės grupės privalės priimti sprendimus, tinkamus abiems pusėms.

Su Rusijos ministru pirmininku Dmitrijumi Medvedevu Lietuvos premjeras susitiks 17 val vietos laiku (15 val. Lietuvos laiku).

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius su Rusijos vyriausybės vadovu Dmitrijumi Medvedevu penktadienį Sočyje kalbės ir apie dujų kainas Lietuvai bei afrikinį kiaulių marą.

„Tikiuosi pirmiausia, kad informuosiu, kaip vyko derybos su „Gazprom“, nors aišku, jis turės tą informaciją“, - penktadienį telefonu iš Sočio BNS sakė A.Butkevičius.

Anot jo, susitikime bus kalbama ir apie afrikinio kiaulių maro problemą: „Aš manau, kad bus paliestas ir šitas klausimas“.

„Kalbėsime apie ekonominių santykių stiprinimą, kalbant apie eksportą tiek į Rusiją, tiek importą iš Rusijos į Lietuvą. Manau, kad ekonominių santykių stiprinimas tikrai yra reikalingas", - sakė premjeras.

Bus kalbama ir apie gegužę vyksiantį ekonominį forumą Sankt Peterburge.

Su D. Medvedevu aptarė derybas su „Gazprom“

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas tikisi, kad Lietuva ir Rusijos koncernas „Gazprom“ susitars dėl visų ginčytinų klausimų. Tai pareiškė Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius, penktadienį Sočyje su D.Medvedevu, be kita ko, aptaręs jo susitikimą su „Gazprom“ vadovu.

„Rusijos premjeras yra informuotas apie mūsų susitikimą. Derybos su dujų koncernu „Gazprom“ ir iškilusių klausimų sprendimas yra svarbi mūsų Vyriausybės darbotvarkės dalis. Lietuva tikisi rezultatyvios konstruktyvių derybų baigties. Rusijos ministras pirmininkas teigiamai vertina dialogą ir mano, jog derybose bus pasiekti abiem pusėms tinkami rezultatai“, – Vyriausybės pranešime spaudai sakė Lietuvos premjeras.

Pokalbio metu taip pat aptarti dvišaliai ekonominiai santykiai bei balandį Sankt Peterburge organizuojamas Lietuvos ir Rusijos ekonomikos forumas, kurio metu, tikimasi, susitiks ir tarpvyriausybinė komisija.

"D.Medvedevas teigiamai vertina ir vasario pabaigoje vyksiantį darbo grupės transporto klausimais susitikimą. Tai paskatins mūsų bendradarbiavimą“, – sakė A.Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)