Pasiaiškinti Seimo tribūnoje V. Gedvilą privertė opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Tačiau Seimo pirmininkas, atsakydamas į raštu A. Kubiliaus pateiktus klausimus, didelių naujienų nepateikė.

Pirmiausiai „darbietis“ paaiškino, dėl ko susitikimas su „Rosatom“ kompanijos „Rusatom Overseas“ atstovais buvo nutylėtas.

„Ne visi įvykstantys pokalbiai, susitikimai yra skelbiami. Ypač tie, kurie nebuvo iš anksto įtraukti į Seimo pirmininko darbotvarkę. Tokių pokalbių, neoficialių susitikimų metu paprastai susipažįstama su interesanto nuomone ir tikslais. Gaunama informacija apie jo veiklą“, - aiškino V. Gedvilas.

Pokalbyje su „Rusatom“ įmonės aukštais pareigūnais jis tikino bandęs gauti svarbios informacijos apie Lietuvos pašonėje plėtojamus branduolinius objektus.

„Šio pokalbio metu buvo išklausyta informacija apie Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje statomų atominių elektrinių, Ignalinos atominės elektrinės branduolinių atliekų ir panaudoto kuro saugyklų statybos eigą. Mano nuomone, Lietuvoje stokojama informacijos apie kaimynystėje vykstančių potencialiai pavojingų branduolinių objektų statybą“, - dėstė V. Gedvilas.

Sykiu jis priminė, kad ir konservatorių Vyriausybė praktikavo slaptą susitikinėjimą su įvairiais interesantais.

„Pastebėtina, kad buvusi Vyriausybė formavo netinkamą bendravimo su Rusija, ypač branduolinės energetikos srityje, praktiką. Todėl tokie pokalbiai kelia baimę buvusiai Vyriausybei, - tęsė V. Gedvilas. - Kita vertus, teko ne kartą girdėti, kad buvusi Vyriausybė rengė neviešus susitikimus su kai kuriomis kitomis šalimis, branduolinių elektrinių gamintojais, apie tai neinformuodama ne tik visuomenės, žiniasklaidos, bet ir valstybės vadovų.“

Jis taip pat pakartojo, kad susitikimą su „Rusatom“ inicijavo socdemas Mindaugas Bastys, esą asmeniškai pažįstantis rusų energetikus.

„Iš anksto neplanuotas pokalbis su „Rusatom Overseas“ viceprezidentu Aleksandru Mertenu įvyko Seimo valdančiosios socialdemokratų frakcijos nario M. Basčio prašymu, kuris pažįsta minėtos kompanijos vadovus. Pokalbyje Seimo pirmininko kabinete dalyvavo Seimo narys M. Bastys, A. Mertinas ir asmuo, kuris man buvo pristatytas kaip A. Merteno patarėjas“, - sakė V. Gedvilas.

Slapto pokalbio jis klaida nelaiko.

„Rosatom“ valdo ir „Nukem“, vykdančią Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbus. Manau, kad reikia bendrauti su užsienio verslo subjektais. Nesvarbu, kokiai valstybei jie atstovautų – Rusijai ar kokiai kitai“, - teigė V. Gedvilas.

Jis sykiu pažymėjo su rusais dėl nieko nesiderėjęs. „Jeigu Seimas nuspręs tokias derybas inicijuoti, jos bus patikėtos Vyriausybei“, - sakė parlamento vadovas, pažymėdamas, kad jis, kaip ir kiti Seimo nariai, turi teisę „kaupti informaciją Lietuvai svarbiais strateginiais klausimais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)