Ketvirtadienį Sofijoje, dalyvaujant Bulgarijos ministrui pirmininkui Boiko Borisovui, ilgalaikį kontraktą dėl gamtinių dujų pardavimo Bulgarijai pasirašė „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas bei „Gazprom Eksport“ generalinis direktorius Aleksandras Medvedevas ir „Bulgargaz EAD“ direktorius Dimitras Gogovas.

„Dokumente numatoma iki 2022-ųjų kasmet pristatyti po 2,9 mlrd. kub.m. dujų. Jos bus tiekiamos tradiciniu dujų tiekimo koridoriumi, o kai bus atidarytas dujotiekis „Pietų srautas“ – šiuo nauju maršrutu“, - teigiama pranešime.

Antradienį „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris teigė, kad Bulgarija neskuba priimti galutinio sprendimo dėl savo investicijų dalies į dujotiekį „Pietų srautas“ ir taip pakoreguoti rusiškų dujų kainą, nes visi kontrakto pakeitimai šiais metais jau buvo padaryti.

„Šiame dokumente mes išsaugojome ilgalaikių kontraktų sudarymo principą, numatantį priklausomybę nuo naftos produktų, ir įsipareigojimą „imk arba mokėk“. Šis mechanizmas leido išplėsti dujų vartojimą Bulgarijoje“, - sakė A. Medvedevas.

Birželį Bulgarijos ekonomikos, energetikos ir turizmo ministras Delianas Dobrevas pranešė, kad Sofija iki lapkričio 15 dienos gali nepasirašyti sutikimo dėl dujotiekio „Pietų srautas“ statybų, nes Rusija iškėlė naujus reikalavimus finansavimo modeliui, prieš tai neužtikrinusi, kad sumažins gamtinių dujų kainą. Dėl nuolaidos dujų kainai – 11,1 proc., kurie būtų taikomi nuo 2012 metų balandžio 1-osios, D. Dobrevas su „Gazprom“ susitarė gegužės viduryje (2011 metais dujų kaina Bulgarijai siekė 390 dolerių (1057 Lt) už 1 tūkst. kub.m).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)