TAPI projektas turi ilgametę istoriją, tačiau dujotiekio statyba ir tolesnis dujų tiekimas politiškai nestabilia teritorija kaskart atbaidydavo potencialius investuotojus, tarp kurių buvo tokios garsios bendrovės kaip „Chevron“, „Exxon“, BP ir „Total“.

„Valstybinis koncernas „Turkmengaz“, TAPI konsorciumo lyderis, planuoja gruodžio pradžioje pradėti statybas. Vamzdyno ruožą Turkmėnijoje nuties vietos naftos ir dujų statybos bendrovė“, - teigia šaltinis.

Valstybinis koncernas „Turkmengaz“ - didžiausias gamtinių dujų gamintojas Vidurio Azijoje - ėmėsi vadovauti projektui rugpjūčio pradžioje, jis yra atsakingas už vamzdyno TAPI statybą, finansavimą ir eksploatavimą. Kitos bendrovės prisijungs prie projekto vėlesniais statybos etapais.

Dujotiekio galingumas sieks 33 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Eksploatavimo terminas - 30 metų.

Bendras vamzdyno ilgis sieks 1735 kilometrus, įskaitant 200 kilometrų - Turkmėnijos, 735 - Afganistano ir 88 - Pakistano teritorija.

Projektas pajudėjo iš aklavietės, kai 2010 metais buvo pasirašyta deklaracija dėl praktinio jo įgyvendinimo pradžios. Prieš dvejus metus buvo sudaryti sandoriai dėl dujų pirkimo-pardavimo.

Projekto kritikai nurodo, kad nemažai grėsmių projektui kelia politinis nestabilumas Afganistane, nors pastarajam už tranzitą kasmet bus sumokama apie milijardą dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)