Invazija į Ukrainą pabrėžė Europos Sąjungos (ES) priklausomybę nuo rusiškų dujų importo, kuris pernai sudarė apie 140 mlrd. kubinių metrų, skaičiuojant vamzdynais tiektas dujas, ir dar 15 mlrd. kubinių metrų suskystintų gamtinių dujų (SGD) pavidalu.

Tai sudarė 45 proc. bloko dujų importo ir beveik 40 proc. suvartojamo kiekio.

TEA rekomendavo nepasirašyti jokių naujų sutarčių dėl dujų tiekimo su Rusija ir maksimaliai didinti tiekimą iš kitų šaltinių, spartinti saulės, vėjo ir branduolinės energijos gamybą bei gerinti energijos vartojimo efektyvumą namuose ir įmonėse.

„Niekas nebeturi jokių iliuzijų. Tai, kad Rusija naudoja savo gamtinių dujų išteklius kaip ekonominį ir politinį ginklą, rodo, kad Europa turi veikti greitai, kad kitą žiemą būtų pasirengusi susidurti su dideliu neapibrėžtu dėl Rusijos dujų tiekimo,“ – pažymėjo TEA vykdomasis direktorius Fatihas Birolis.

Sumažinti Rusijos importą iki nulio yra didžiulis iššūkis Europai, todėl tikimasi, kad Maskva toliau tieks dujas, vadovaudamasi savo finansinio stabilumo sumetimais.

ES turi dujotiekio jungtis su Norvegija, Alžyru ir Azerbaidžanu, tačiau jų pajėgumai padidinti gamybą yra riboti.

Blokas taip pat gali importuoti SGD laivais, ypač iš Kataro, Australijos ir JAV, tačiau šią pasirinktį riboja uostų pajėgumai, taip pat naftos perdirbimo gamyklų pajėgumai SGD paversti į tinkamas naudoti dujas.

TEA teigimu, jos priemonės atitinka organizacijos planus iki 2050 metų pasiekti „nulinį“ išmetamų teršalų lygį, kuriuos rengiant jau atsižvelgta į ES ketinimus iki 2030 metų atsisakyti rusiškų dujų importo.

„Klausimo kaina yra ir būtinybė paspartinti kovą su klimato kaita, ir, kaip dabar matome, Europos žemyno energetinis saugumas artimuoju laikotarpiu“, – teigė Prancūzijos ekologinės pereigos ministrė Barbara Pompili.

„Šiandien TEA pasiūlytas 10 punktų planas suteiks mums idėjų“, – pridūrė ji.

Europos Komisija kitą savaitę ketina pristatyti Europos planus mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų.

TEA taip pat numato drastiškesnes priemones, jei reikėtų greičiau apriboti Rusijos dujų importą, tačiau pripažino, kad tokiu atveju tektų sumokėti didelę kainą, kalbant apie ES kovos su klimato kaita politiką.

Siūlomi veiksmai apimtų perėjimą nuo dujų prie anglimi kūrenamų elektrinių bei prie naftos ar kito kuro naudojimo dujomis kūrenamose elektrinėse.

Rusijos dujų importas sumažėtų iki 80 mlrd. kubinių metrų arba daugiau nei per pusę, skaičiuoja TEA.

„ES nebus paprasta sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų, todėl reikės suderintų ir tvarių politikos pastangų keliuose sektoriuose“, – sakoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės