Europoje ir Volstryte buvo stebimas akcijų augimas, o smunkanti naftos rinka pakurstė viltis, kad JAV Federalinis rezervų bankas (FED) ir Anglijos bankas nepakeis palūkanų, trečiadienį ir ketvirtadienį laukiant atitinkamų šių institucijų sprendimų dėl normų.

Naftos pigimas buvo užfiksuotas po to, kai penktadienį kainos buvo išaugusios beveik 3 proc., Izraelio kariuomenei tęsiant operacijas Gazos Ruože. Pirmadienį šios teritorijos šiaurėje toliau siautė sausumos mūšiai, o Izraelio tankai pasiekė didžiausio miesto pietines prieigas, vykstant karui su teroristine grupuote „Hamas“.

Didelis nepastovumas

Pasak įmonės „CMC Markets“ analitiko Michaelo Hewsono, naftos kainos vėl nusmuko žemiau 90 JAV dolerių už barelį ribos, kadangi paaiškėjo, kad Izraelio įsiveržimas į Gazos Ruožą yra „labiau pamatuotas“, nei manyta.

Prieš tai augimą bene labiausiai kurstė nuogąstavimai, kad kiti naftos gamintojai Artimuosiuose Rytuose gali įsikišti į krizę, jei Izraelis inicijuos visapusišką invaziją. Tačiau dabar esama nusiraminimo, kad kitos šalys lieka nuošalyje.

Analitikas iš „Tickmill“ Jamesas Harte'as pažymėjo, kad nors šis požiūris kol kas padeda išlaikyti kainas žemesniame lygyje, „padėtis vis dar yra labai nepastovi“.

Intensyvėjanti Izraelio sausumos ir oro kampanija, kuri buvo inicijuota po spalio 7 dieną surengtų „Hamas“ išpuolių, stiprina būgštavimus dėl apsiaustoje Gazoje įstrigusių 2,4 mln. civilių. „Hamas“ kontroliuojamų sveikatos tarnybų duomenimis, šioje teritorijoje iki šiol žuvo daugiau kaip 8 300 žmonių.

Tuo metu Izraelyje, šios šalies skaičiavimu, „Hamas“ atakos yra nusinešusios daugiau kaip 1 400 gyvybių. Dar bent 230 žmonių buvo paimti įkaitais.

Pirmadienį į pietinį Gazos miesto pakraštį buvo įvažiavę Izraelio tankai, naujienų agentūrai AFP sakė liudininkai.

Izraelis be sausumos pajėgų taip pat pasitelkia naikintuvus, dronus ir artileriją. Pasak šios šalies kariuomenės, per 24 val. laikotarpį buvo smogta daugiau kaip 600 taikinių. Užuot vykdžius platų puolimą, pareigūnai renkasi organizuoti tikslines atakas, o tai mažina susirūpinimą dėl visapusiško karo, į kurį galėtų įsitraukti Iranas ar net JAV.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją