„Seimas (...) ragina Europos Sąjungą (ES) kuo greičiau patvirtinti ir įgyvendinti vadinamojo Magnickio akto tipo ES sankcijų žmogaus teisių srityje mechanizmą, į kurį būtų įtrauktas asmenų sąrašas ir numatytos Rusijos Federacijos režimui skirtos sankcijos, nukreiptos į konkrečius sektorius“,- sakoma rezoliucijos projekte.

Dokumento projekte Seimas kviečia Vokietiją atsisakyti „Nord Stream 2“ dujotiekio projekto, o ES raginama siekti kuo labiau diversifikuoti energijos šaltinius ir tiekėjus.

„Energijos išteklių eksportas yra pagrindinis šaltinis, iš kurio finansuojamos Rusijos agresyvios užsienio politikos iniciatyvos, dažniausiai nukreiptos prieš Baltijos šalis ir kitas Vidurio ir Rytų Europos valstybes“,- sakoma dokumento projekte.

Kaip pažymima rezoliucijos projekte, Aleksejaus Navalno apnuodijimas dar kartą primena, kad būtina stabdyti dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimą.

„Baltijos jūros dugnu tiesiamas „Nord Stream 2“ dujotiekis neturi ekonominio pagrindo ir yra geopolitinis projektas, kuris padidins Europos priklausomybę nuo Rusijos Federacijos tiekiamų gamtinių dujų; (...) Rusijos Federacija tiekiamas dujas dažnai naudoja kaip politinio ir ekonominio spaudimo įrankį nuo dujų pasiūlos priklausomoms šalims, ir „Nord Stream 2“ dujotiekis potencialiai gali būti išnaudojamas šiam tikslui, dėl ko susirūpinimą yra išreiškusi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija ( ESBO)“,- sakoma rezoliucijos projekte.

Jos autoriai pabrėžia, kad būtina toliau remti Rusijos Federacijos disidentus, nevyriausybines ir pilietinės visuomenės organizacijas, taip pat nepriklausomą žiniasklaidą ir žurnalistus.

Rezoliucijos projekte taip pat akcentuojama, kad Rusijos Federacijoje demokratijos, visuotinai pripažintų žmogaus teisių ir laisvių padėtis išlieka kritiška.

Rezoliuciją siūloma priimti atsižvelgiant į 2020 m. rugsėjo 17 d. priimtą Europos Parlamento rezoliuciją „Padėtis Rusijoje: Aleksejaus Navalno apnuodijimas“.

Dokumento projektą įregistravo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pavaduotojas Laurynas Kasčiūnas kartu su Seimo nariais Aušrine Armonaite, Gabrieliumi Landsbergiu, Audroniumi Ažubaliu, Gediminu Kirkilu, Žygimantu Pavilioniu ir Dovile Šakaliene.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)