Anot komisijos ir laikinosios grupės pirmininko Virgilijaus Poderio, posėdžio dalyviai bus supažindinti su aktualiausia informacija apie sinchronizavimo programos įgyvendinimą, trikdžius ir artimiausius planus.

Energetikos ministerija taip pat pristatys Elektros sistemos integracijos į Europos elektros energetikos sistemas įstatymo projekto koncepciją, kurią planuojama teikti svarstyti Seimui jau šioje pavasario sesijoje.

Posėdyje dalyvaus Energetikos ir Užsienio reikalų ministerijų, bendrovės „Litgrid“ atstovai.

ELTA primena, kad pernai birželį buvo pasirašytas politinis susitarimas tarp trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir Europos Komisijos (EK), kuriame numatyta, kad Baltijos elektros energetikos sistema iki 2025 metų sinchroniškai veiks su Europos tinklais.

Visos šalys sutarė, kad Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizacijai per Lenkiją bus naudojama dabartinė Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ dvigrandė jungtis ir papildoma jūrinė jungtis tarp Lenkijos ir Lietuvos.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos. Energetikos ministerijoje šiuo metu yra ruošiamasi būsimoms deryboms su Rusija dėl atsijungimo nuo BRELL. Šiose derybose, kurias planuojama pradėti dar šiemet, dalyvaus ir EK.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)