Sąskaita užėmė kvapą

Dalį Kretingos gatvės 81 namo gyventojų šokiravo bendrijos „Lagūna“ atsiųstos sąskaitos.

Žmonės sužinojo, kad reikės sumokėti ne tik už šildymą spalį, bet ir įspūdingas sumas, susikaupusias dar praėjusį sezoną. Dalis gyventojų liko skolingi už šilumą, tiektą sausį, vasarį, kovą ir balandį.

Pamačius sąskaitose įrašytas sumas, daugeliui prireiktų valerijonų.

Vieno buto šeimininkams už šildymą papildomai reikės sumokėti net 962 litus.

Kitiems būstams išrašytos sumos šiek tiek mažesnės, bet, įsibėgėjus šildymo sezonui, tai vis tiek nemažas smūgis šeimų biudžetui.

Gyventojams už būstų šildymą papildomai teks sumokėti ir 537, 389, 261 litą.

Teks misti makaronais

Viena Kretingos gatvės 81 namo gyventoja neslėpė, kad pamačius sąskaitą teko prisėsti.

„Net apsiverkiau. Prieš šventes, kai išlaidos ir taip nemažos, tokia sąskaita! 53 litai už šildymą spalį ir dar 400 litų papildomai. Kai pamatai, kad reikės sumokėti tokią sumą, iš karto rankos nusvyra“, – pasakojo trijų kambarių bute gyvenanti moteris.

Kita gyventoja rėžė, kad po tokios sąskaitos, norint išgyventi, teks maitintis makaronais. Kitkam pinigų paprasčiausiai neliks.

Klaipėdietė tvirtino iš pradžių nesupratusi, kodėl reikia mokėti papildomai už praėjusio sezono šildymą, kurį jau visi pamiršo.

„Apmokėjome visas sąskaitas. Jokių įsiskolinimų nebuvo. O čia toks siurprizas“, – stebėjosi moteris.

Įtarimų kilo ir anksčiau

Klaipėdietė aiškinosi su administratoriumi dėl papildomo mokesčio už šildymą.

„Jis pasakojo, kad perskaičiuoti mokestį teko, nes „kažkas buvo ne taip su skaičiavimo formule“. Perskaičiavus paaiškėjo, kiek likome skolingi. Kažkoks absurdas“, – piktinosi gyventoja.

Moteris svarstė, jei jau reikėjo perskaičiuoti mokestį, kodėl to nebuvo galima padaryti vasarą, kai yra mažesnės išlaidos mokesčiams?

„Dabar jau reikia sukti galvas, kaip sumokėti naujas sąskaitas už šildymą, o čia dar praėjusio sezono kabo“, – neslėpė nusivylimo gyventoja.

Klaipėdietė prisiminė, kad ir anksčiau buvo keistų mokesčių už šildymą. Keliose seniau gautose sąskaitose buvo įrašytas mokestis „Šilumos koregavimas už 2011 metus“.

„Neįsivaizdavau, kas tai per mokestis, bet nėjau aiškintis, nes sumos nebuvo labai didelės. Berods kartą teko sumokėti apie 106 litus“, – tikino gyventoja.

Buvo ir permokėjusiųjų

Daugiabučių namų savininkų bendrijos „Lagūna“ administratorius Vytautas Vaitukaitis pabrėžė, kad po perskaičiavimo ne visiems gyventojams reikės papildomai mokėti už šilumą.

Yra ir tokių, kurie permokėjo. Vieno buto šeimininkai už šildymą buvo atseikėję 179 litais daugiau nei reikėjo. Kai kurių permokos siekė 3, 4 ar 40 litų.

V.Vaitukaitis aiškino, kad perskaičiuoti mokestį už šildymą reikėjo, nes sausį, vasarį, kovą, balandį jis gyventojams nebuvo tinkamai apskaičiuotas. Pastaraisiais mėnesiais gyventojai mokėjo tik dalį sumos.

Trūko būtinų koeficientų

Pasak namo administratoriaus, kai name yra atnaujinta šildymo sistema ir įrengti davikliai, paskirstyti butams suvartotą šilumą galima pagal du metodus – 6 ir 7V.

Kretingos gatvės 81 namo gyventojai buvo pasirinkę pastarąjį. Tačiau šiame metode nebuvo įvesti tam tikri koeficientai, kurie yra privalomi. V.Vaitukaitis pabrėžė, kad be jų negalima skaičiuoti mokesčio.

Sausį ir vasarį gyventojams buvo bandyta skaičiuoti mokestį už šilumą pagal kitą metodą. Tačiau gyventojai pasipiktino, kad sąskaitos yra per didelės.

V.Vaitukaičio teigimu, sulaukusi didelio nepasitenkinimo, bendrijos valdyba nusprendė, kad kol nebus nustatyti 7V metodo koeficientai, sąskaitas už šilumą skaičiuoti tik pagal būstų plotą. O visiškai parengus metodą, perskaičiuoti mokestį už visus keturis mėnesius.

Tad sausį ir vasarį įmonės „Klaipėdos energija“ pateiktos sąskaitos buvo išdalytos visiems gyventojams, o kovą ir balandį gyventojai apmokėjo tik dalį – 60 proc. sąskaitos, kuri skaičiuojama pagal kvadratūrą. Likę 40 proc. įmonės „Klaipėdos energijos“ sąskaitos išdalijami pagal daviklių rodmenis.

„Su šilumos tiekėju buvo atsiskaityta iš bendrijos rezerve esančių lėšų“, – tvirtino administratorius.

Laiku nepateikė dokumentų

Pasak V.Vaitukaičio, gegužę buvo sukviestas gyventojų susirinkimas. Gyventojai pritarė, kad šildymo sąskaitos už sausį, vasarį, kovą ir balandį būtų perskaičiuotos, visiškai parengus 7V skaičiavimo metodą.

„Susirinkime viskas buvo paaiškinta. Gyventojų pritarimas gautas. Jei dalis žmonių nevaikšto į susirinkimus ir nežino, kas buvo nuspręsta, tai jų bėdos. Be to, visada galima pasiskambinti ir pasiaiškinti. Niekam neatsakau“, – teigė administratorius.

V.Vaitukaičio teigimu, koeficientų skaičiavimas užtruko, nes laiku nebuvo pateikti reikiami dokumentai. Paskutinįjį buvusi bendrijos pirmininkė pristatė liepą.

„Kol buvo suderėta kaina, pasirašyta sutartis su projektuotojais, viskas užsitęsė. Duomenys buvo pateikti lapkričio pradžioje. Gavus juos, buvo atlikti perskaičiavimai už minėtus mėnesius. Labai apgailestauju, kad dėl užsitęsusio proceso to nebuvo galima padaryti vasarą“, – pabrėžė administratorius.

Galės atsiskaityti dalimis

V.Vaitukaitis aiškino, kad didžiausias papildomas sumas turi mokėti gyventojai, kurie nelaiko nustatyto radiatoriaus reguliatoriaus ties nulio padala, o daugiau šildosi.

„Vartotojai, kurie radiatorių yra „nustatę ant nulio“, visada moka pagal kvadratūrą. Tie, kuriems patinka šilčiau gyventi, suvartoja daugiau šilumos. Jie moka ir pagal daviklių rodmenis. Realiai išeina, kad šiltais mėnesiais 5–6 namo būstų savininkai šildosi daugiau ir jiems tenka išdalyti 40 proc. bendrovės „Klaipėdos energijos“ pateiktos sąskaitos. Taip ir gimsta nepasitenkinimai“, – pabrėžė administratorius.

Anot V.Vaitukaičio, gyventojai papildomus mokesčius už šildymą gali susimokėti ne iš karto, o dalimis.

„Pagaliau baigėme perskaičiuoti. Ateityje to neturėtų būti, nebent bendrija nuspręstų pakeisti šilumos paskirstymo metodą arba proporcijas“, – tvirtino V.Vaitukaitis.

Anot administratoriaus, atlikti šilumos paskirstymo korekcijas už 2011 metus prireikė, nes mokestis buvo skaičiuojamas neteisingai. Jo teigimu, tai buvo daroma pagal metodiką, kurios nėra.

„Aptikau šiurkščių senosios pirmininkės skaičiavimo klaidų. Man sąžinė neleido jų palikti. Mane tam ir pasamdė, kad viską sutvarkyčiau“, – pabrėžė V.Vaitukaitis.

Algis Gaižutis, Klaipėdos savivaldybės Butų ūkio ir energetikos poskyrio vedėjas:

Sunku pasakyti, ar šioje situacijoje nėra pažeistos gyventojų teisės. Gal ir nelabai gerai, kad nebuvo apskaičiuota visa suma už suteiktą paslaugą. Daugiabučiuose namuose viską sprendžia būstų savininkų dauguma (50 proc. + 1). Kitiems, kad ir prieštaraujantiems žmonėms, yra primetamas sprendimas, o tai tam tikrose situacijose nėra gerai. Dar viena blogybė, kad sąskaitas už šildymą išrašo ne šilumos tiekėjas, o bendrija, nors tai ir neįeina į jos funkcijas. Tačiau kai kurios jų nenori šios paslaugos perleisti įmonei „Klaipėdos energija“. Jei sąskaitas išrašytų šilumos tiekėjas, viskas būtų paprasčiau. Neliktų tarpininkų. Koks yra numatytas metodas, pagal tai ir paskirstytų šilumą. Tačiau tai, kad išrašo sąskaitas, taip pat priklauso nuo daugumos būstų savininkų nuomonės. Dabar, kai sąskaitas už šildymą išrašo bendrijos, pasigirsta kalbos apie įvairius galimus pirmininkų piktnaudžiavimus. Bendrija tikrai neturėtų rūpintis šilumos tiekimu. Dabar ji apmoka iš įmonės „Klaipėdos energija“ gautas sąskaitas, rūpinasi skolų išieškojimu iš vartotojų. Geriau būtų, kad žmogus pats apmokėtų savo sąskaitas, tuomet nekiltų problemų. Tačiau niekas negali uždrausti bendrijoms rašyti sąskaitų už šildymą.

962

– tiek litų teks papildomai sumokėti už šildymą praėjusio sezono metu vienam Kretingos gatvės 81 namo gyventojų.