“Referendumo rezultatai yra labai svarbūs ir jie bus gerbiami projekto vystytojų bet kuriuo atveju“, - sako „Visagino atominė elektrinės“ generalinis direktorius Rimantas Vaitkus. - Šituos visus klausimus sprendžia, kaip žinia, Seimas. Aš kalbu apie mūsų įmonės poziciją, o referendumo rezultatus įvertinęs sprendžia Seimas.“

„Pirmiausiai „Hitachi“ kaip kompanija neturi teisės pasirinkti ar ji statys, ar nestatys. Šitas pasirinkimas priklauso Lietuvos žmonėms ir Seimui. Koks bus sprendimas – mes jį gerbsime“, - teigia „Hitachi“ viceprezidentas Masaharu Hanyu.

Apie tai įmonių vadovai sakė per trečiadienį prasidėjusią konferenciją „Pasiruošimas Visagino atominės elektrinės statybai“, kurią organizuoja bendrovė „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ su partneriais.

Laukia atsakymo iš lenkų

Pasak R. Vaitkaus, Lenkija taip pat galėtų prisijungti prie Lietuvos, Latvijos, Estijos ir strateginio  investuotojo „Hitachi“ projekto – Visagino atominės elektrinės statybos.

„Su Lenkijos atstovais ir naujuoju prezidentu yra kalbėta ir šita opcija jiems iš visų investuotojų pusės yra aiškiai išreikšta, jie turi galimybę įsijungti į projektą bet kuriuo metu, laukiame jų reakcijos, aš manau, kad naujajam prezidentui yra labai daug darbo, ateina metas po vasaros, labai tikiuosi kažkokio atsakymo“, - dėstė R. Vaitkus.

Kol kas susitikimai tarp trijų šalių atstovų ir „Hitachi“ vyksta reguliariai ir iki šių metų pabaigos, išsiaiškinus visus teisinius klausimus, tikimasi pasirašyti koncesijos sutartį.

„Aš minėjau, kad klausimų mes visi turime ir tai yra natūralu, projektas tikrai yra labai didelis ir sudėtingas. Tam reikalui reikia laiko visiems klausimams išspręsti. Aš nesakyčiau, kad Estija kažkokių specifinių klausimų turi, kaip kam nors galbūt kada nors pasirodė, mes dirbame visi kartu ir nėra buvę, kad kažkokia ypatinga pozicija būtų išreikšta labiau. Čia kiekvieno gal nacionaliniai ypatumai lemia, kad atrodo kitaip, tačiau mes, kaip ir minėjo viceprezidentas, dirbame kiekvieną savaitę, valdymo komitete“, - sakė R. Vaitkus.

Susitikimai būtini

Gintaras Gavėnas
Pasak dr. Gintaro Gavėno, branduolinės energetikos projektų konsultanto, dirbusio su Suomijos  Olkiluoto reaktoriaus statybomis, Lietuvoje planuojamoms atominės elektrinės statyboms tik į naudą išeis dažnesni partnerių susitikimai.

„Mes Lietuvoje turėsime japonišką projektą. Bendravimas tarp įvairių kultūrų sudėtingas, reikia laiko nustatyti ryšius, bendradarbiavimą, susiklausymą, santykius, - sako jis. - Patirtis rodo, kad anksti pradėti bendrauti yra naudinga.“

Pasak jo, labai svarbu pasiruošti tokiam projektui.

„Tai kaip statyti namą: negali griebti vieną dieną plytas, cementą ir dirbti. Visi žmonės, kurie stato namą, pasiruošia projektą, pasiruošia finansavimą, perka medžiagas, samdo statybininkus ir stato. Taip ir čia: kuo didesnis projektas, tuo reikia nuosekliau jį visą pragalvoti, suplanuoti ir tuomet dirbti“, - mano G. Gavėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)