Rumunijos valstybinė gamintoja „Hidroelectrica“ pasirašė sutartį su Moldovos „Energom“ dėl 100 megavatų pajėgumų, o tiekimas prasidės ketvirtadienio vakarą, feisbuke parašė Rumunijos energetikos ministras Virgilis Popescu.

Sutartis pasirašyta Rumunijai pakeitus teisės aktus, leidžiančius specialiomis sąlygomis eksportuoti energiją į Moldovą.

Remiantis statistikos duomenimis, elektra bus parduodama už 450 Rumunijos lėjų (91 eurą) už megavatvalandę kainą – kur kas pigiau nei vidutinės didmeninės kainos kai kuriose Europos šalyse rugpjūčio mėnesį.

V. Popescu pridūrė, kad Moldovai parduodama elektra skirta tik namų ūkiams.

Moldova, turinti vos 2,6 mln. gyventojų ir įsikūrusi tarp Rumunijos ir Ukrainos, anksčiau importavo energiją iš Ukrainos, tačiau pastarieji Rusijos išpuoliai prieš Ukrainos infrastruktūrą privertė Kyjivą sustabdyti eksportą.

„Iš Rumunijos energija bus perkama už mažesnę nei rinkos kainą ir padengs 30 proc. paklausos atotrūkį, kurio nuo spalio 14 d. nebegausime iš Ukrainos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Moldovos vicepremjeras Andrejus Spinu.

Moldovos prezidentė Maia Sandu ketvirtadienį padėkojo Rumunijai už „dosnią ir greitą pagalbą“, taip pat paprašė piliečių sumažinti vartojimą.

„Šias pastangas dedame, kad nepritrūktume elektros, tačiau ir dėl savo laisvos ateities. Kartu išeisime iš šios žiemos stipresni“, – feisbuke parašė prezidentė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją