„Tiek perduoti šilumos punktai, tiek nuotolinio valdymo sistemos yra Vilniaus šilumos tinklų nuosavybė, o ši įmonė yra pavaldi Vilniaus miesto savivaldybei. Jei pats valdiklis yra „Vilniaus energijos“ pusėje, mes turėtume spręsti klausimą, kad jis pereitų į prižiūrėtojo rankas. Šilumos įstatymo pataisos sako, kad mes turime atskirti šilumos tiekėją nuo prižiūrėtojo, kitaip sakant, prižiūrėtojas turi pereiti į vartotojų pusę. Visos matavimo ir valdymo sistemos turi veikti, tik klausimas, kieno rankose jos yra ir ar jos teisėtai naudojamos“, – sakė R. Špokas. Jis nepaneigė, jog tikrinama bus ir manipuliavimo šiais prietaisais galimybė.

Pasak jo, Valstybinė energetikos inspekcija nustatė 12 faktų, kurie galimai turi įtakos tam, kad Vilniaus mieste drastiškai išaugo suvartojamos šilumos kiekis.

„Pati pirmoji mūsų įvardyta aplinkybė ta, kad 2011 m. spalio mėnesio pabaigoje iš esmės per kelias savaites prižiūrėtojus pakeitė 4441 šilumos punktas iš 6600 esančių, t. y. 67 proc. Jie buvo perduoti į įvairias rankas. Tai buvo ir valdytojams perduota, ir bendrijų pirmininkams“, – teigė. R. Špokas.

Be to, esą pastebėta, kad šilumos punktų priežiūros perdavimo aktais kai kuriuos atvejais nebuvo perduoda arba buvo perduota ne visa techninė dokumentacija, pagal kurią reguliuojamas šilumos punkto įrenginių darbas.

„Mes aplankėme ne vieną ir ne du šilumos punktus ir kalbėjomės su naujaisiais prižiūrėtojais. Kai mes nuvykome į vietą, jie mums negalėjo paaiškinti, kaip jie reguliuoja, ką jie reguliuoja, pagal ką jie reguliuoja“, – pasakojo R. Špokas.

Valstybinės energetikos inspekcijos viršininko teigimu vilniečių suvartojamos šilumos energijos kiekio augimas ženkliai išsiskyrė lyginant su kitais didžiaisiais Lietuvos miestais.

Laidos įrašą galite pasiklausyti čia .