Lietuva yra aršiausia Baltarusijos, netoli Vilniaus statančios Astravo AE, kritikė. R.Masiulis pernai Baltijos šalių, Suomijos bei Lenkijos ministrams išsiuntė laišką, kuriame ragino ieškoti būdų, kaip riboti elektros importą iš Baltarusijoje ir Karaliaučiuje statomų nesaugių jėgainių.

„Astravo klausimą mes palietėme bendrame kontekste dėl vienodų gamybos sąlygų trečiose šalyse ir Europos Sąjungoje. Ir čia mūsų pozicija sutapo, kad taisyklės, kad ir kokie būtų gamybos šaltiniai, turėtų būti vienodi. Tai, jeigu, pavyzdžiui, Baltarusijoje, Rusijoje vykdoma žemesniais standartais, tai reikia mums diskutuoti, kaip spręsti tokios elektros nepatekimą į mūsų rinkas“, - BNS telefonu iš Varšuvos, kur susitiko su Lenkijos energetikos ministru KrzysztofuTchorzewskiu (Kšištofu Tchuževskiu), sakė R.Masiulis.

Anot ministro, K.Tchorzewskis sutiko, kad Astravo AE turi būti statoma saugiai.

„Mes pristatėme savo nuomonę apie Astravą, kad elektrinė statoma pažeidžiant nuostatas, pažeidžiant tvarką, Lenkų ministras šią informaciją išklausė, šiame etape jis pažymėjo, kad atominių elektrinių statyboje saugumas yra labai svarbus, jis turi būti užtikrintas“, - tikino R.Masiulis.

Jis teigė, kad konkrečiai apie Astravo AE su Lenkijos ekspertais bus kalbamasi sukurtoje darbo grupėje: „Sutarėme, kad įkursime tarpministerinę darbo grupę, kurios pirmas susitikimas bus birželį, kur visus klausimus, kurie liečia energetinius Lietuvos ir Lenkijos, spręsime“.

Energetikos ministras Rokas Masiulis praėjusią savaitę nurodė elektros perdavimo bendrovei „Litgrid“ iki balandžio 15 dienos pateikti studiją apie alternatyvas, kokiais būdais būtų galima apriboti elektros tiekimą iš Baltausijos.

R.Masiulis pernai gruodį Latvijos, Estijos, Suomijos ir Lenkijos ministrus paragino riboti elektros patekimą iš šalia Lietuvos statomų AstravoAE bei Karaliaučiaus Baltijos AE. Sausį R.Masiulis susitiko su Estijos ekonomikos ministru, kuris esą palaiko idėją nepirkti elektros iš AstravoAE. Tuo metu Suomija, anot ministro, nepalaiko šios idėjos. Latvijos premjeras Maris Kučinskis taip pat pažadėjo remti Lietuvą, sprendžiant Astravo AE klausimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)