2022 m. įsteigta „Linea Ignis“ parduoda žinomų pasaulinių gamintojų „Pixii“ ir „LG Energy Solutions“ verslui skirtas baterijas ir energijos kaupiklius. Tuo metu pernai dienos šviesą išvydusi „Exigere Responsum“ nepriklausomiems energijos telkėjams siūlo dalyvauti balansavimo pajėgumų rinkoje ir konsultuoja išmaniųjų kaupiklių bei jų valdymo klausimais.

Į Delfi kreipėsi samdoma šių įmonių vadove dirbusi Aušra Garuckaitė, kuri, pernai rudenį nutrūkus darbo sutarčiai, iki šiol nesulaukia pinigų, kuriuos sumokėti jau nurodė ir Darbo ginčų komisija.

Šiuo metu abiem bendrovėms vadovauja jų įkūrėjas Karolis Kiguolis, prisistatantis tarptautiniu energetikos ekspertu bei „vienu labiausiai patyrusių balansavimo rinkos ekspertų Lietuvoje ir Vakarų šalyse“.

Karolis Kiguolis

Jis Delfi sako, kad mielai atsiskaitytų ir su buvusia darbuotoja, ir su „Sodra“ bei Valstybine mokesčių inspekcija, kurioms jo įmonės taip pat turi skolų, tačiau verslas vykdomas naujoje rinkoje, todėl reikia laiko įsivažiuoti.

Įsiskolinimas toliau auga

„Kurį laiką dirbau tų įmonių vadove, bet taip išėjo, kad mūsų santykiai išsiskyrė. Man išeinant iš darbo, K. Kiguolis paprašė leisti priklausantį atlyginimą išmokėti gerokai vėliau nei priklauso pagal Darbo kodeksą, t. y. tris darbo dienas“, – pasakoja A. Garuckaitė.

Ji geranoriškai sutiko su tokiu prašymu, abi šalys pasirašė tokį susitarimą apibrėžiančią sutartį su data, iki kurios pinigai turi būti sumokėti. Pašnekovė sako, kad tai nėra didelė suma, bet jai reikšminga, siekianti kelis tūkstančius eurų.

Atėjus sutartyje numatytai datai A. Garuckaitė pradėjo klausinėti, kodėl pinigai jos vis dar nepasiekė, tačiau esą buvo atsakyta, kad „kai turėsiu, tada ir sumokėsiu.“

Tuomet buvusi „Linea Ignis“ ir „Exigere Responsum“ vadovė nieko nelaukdama kreipėsi į Darbo ginčų komisiją ir lapkričio pabaigoje ginčas buvo išnagrinėtas jos naudai. Komisija konstatavo, kad ieškovas atsakovei turi sumokėti 4170 eurų atlyginimo ir 1781 eurų delspinigių.

Po šio sprendimo „Linea Ignis“ A. Garuckaitei išmokėjo 1877 eurus, o sausį, nesulaukusi likusios sumos, ji vėl kreipėsi į Darbo ginčų komisiją. Tuomet Valstybinė darbo inspekcija bendrovei skyrė papildomą baudą – po 30 eurų už kiekvieną savaitę, iki kol su buvusia darbuotoja nebus atsiskaityta. Šią baudą „Linea Ignis“ turi mokėti į A. Garuckaitės sąskaitą.

Visgi, po to moters nepasiekė nė vienas mokėjimas.

A. Garuckaitė stebisi, kad K. Kiguolis „Linea Ignis“ interneto svetainėje skelbiasi važinėjantis po įvairias Lietuvoje ir Europoje vykstančias energetikos konferencijas, skaito jose pranešimus, ieško partnerių ir kuria sėkmingo verslininko įvaizdį, tačiau su ja atsiskaityti nesugeba.

Jai palankų Darbo ginčų komisijos sprendimą moteris neseniai perdavė antstoliams ir tikisi, kad bent šie padės išieškoti jai priklausančius pinigus.

Teisinasi, kad blogai sekasi


K. Kiguolis iš pradžių situacijos komentuoti nenorėjo ir ragino „paieškoti įdomesnių temų ir geriau klausti, ką įmonė veikia, o ne kas su kuo yra atsiskaitęs ar neatsiskaitęs“.

Visgi pasiūlius pasikalbėti apie verslą ir pasiteiravus, kaip jam sekasi, pašnekovas kiek atsivėrė.

„Tai yra mažas verslas, nėra pagalbos iš valstybės. Bandome išgyventi, nes veikiame nišinėje rinkoje, neturime didelio klientų rato“, – aiškina K. Kiguolis.

Pasak jo, dėl to verslą siekia išplėsti į užsienio šalis, kad galėtų „atsiskaityti su keletu kreditorių, įskaitant buvusią darbuotoją.“

Baterijos.

„Jei įmonei sektųsi gerai, turbūt natūralu, kad ji būtu atsiskaičiusi ir su ja, kuri, beje, buvo atleista, nes neatnešė naudos bendrovei. Turbūt tokia yra situacija. Nėra ji gera“, – kalba verslininkas.

„Linea Ignis“ skola „Sodrai“ šiuo metu siekia tik 19 eurų, tačiau praėjusių metų rudenį svyravo apie 500-1200 eurų. K. Kiguolis taip pat pripažįsta, kad yra skolingas „kelis tūkstančius eurų buvusiai darbuotojai ir iki penkių tūkstančių eurų pridėtinės vertės mokesčio Valstybinei mokesčių inspekcijai.“

Visgi K. Kiguolis tikisi, kad verslas atsistos ant kojų, nes balansavimo rinkoje proveržis artėja, o „Linea Ignis ir „Exigere Responsum“ bus šio proveržio priekyje.

„Jei tas proveržis būtų spartesnis ir būtų daugiau užsakymų, tai nebūtų skolų nei buvusiai darbuotojai, nei „Sodrai“, nei VMI. Neturime didelio užsakymų skaičiaus, todėl ir turime įsipareigojimų bei minusinius 2023 metus. Bet tikimės, kad visa tai ateis, o situacija pagerės“, – sako K. Kiguolis.

Pasak jo, proveržis būtų spartesnis, jei dėmesio balansavimo rinkai daugiau parodytų valstybė ir skirtų daugiau paramos baterijų bei energijos kaupiklių įsigijimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)