Tiesa, kada tai įvyks ir kokie gali būti išgaunami naftos kiekiai, analitikai kol kas tiksliai pasakyti negali - tai priklausys nuo daugelio faktorių, tarp jų pažangos gręžimo technologijoje, finansavimo ir kaštų. Apie tai praneša „Reuters".

Skalūnų naftos regione gavybos apimčių prognozės įvairios: vieni analitikai teigia, kad rodiklis iki 2020-ųjų padidės 7,5 mln. barelių per dieną, t. y. per šį laikotarpį šiuo metu išgaunami 8,5 mln. barelių beveik padvigubės, tuo tarpu kiti ekspertai nurodo, kad prieaugis sieks vos 1,5 mln. barelių per dieną, t. y. nesudarys nė pusės šiuo metu Irake išgaunamo kiekio.

Tokie prognozių skirtumai susidarė dėl to, kad pati šios naftos rūšies gavyba yra sąlyginai naujas reiškinys. Dar 2012 metais JAV energetikos informacijos administracija (EIA) teigė, kad jau eksploatuojamuose aštuoniuose skalūnų naftos telkiniuose iki 2035 metų išgaunamo kuro apimtys gali pakilti iki 700 tūkst. ar net 2,8 mln. barelių per dieną. Praėjus vos metams, statistika tokias prognozes gerokai aplenkė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)