"Būtina stiprinti korporatyvinio valdymo principus šilumos sektoriuje, numatant, kad centrinio šilumos tiekimo įmonės turėtų nepriklausomas valdybas, kuriose būtų nepriklausomų valdybos narių. Tai galėtų užtikrinti efektyvesnę kontrolę nei dabar atlieka Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (...). Privačios įmonės dėl savo teikiamų paslaugų jautrumo galėtų būti įpareigotos įtraukti į savo valdybas suinteresuotus vartotojų atstovus, kurie atstovautų viešajam interesui", - antradienį interviu Žinių radijui sakė N.Udrėnas.

Anot N.Udrėno, Vilniuje naujas investicijas stabdo monopolininkė - bendrovė "Vilniaus energija".

"Pavyzdžiui, per technines sąlygas - gerai prisimename "Grigiškių" atvejį. Todėl prezidentė 2012 metų vasarį pateikė pataisas atimti galimybę monopolininkui diktuoti nepriklausomų šilumos gamintojų prisijungimo sąlygas taip sudarant kliūtis tiekti pigesnę šilumą. Tačiau šios pataisos dar nepriimtos Seime, bet turėtų jau greitu laiku jau būti pateiktos balsavimui", - sakė prezidentės patarėjas.

Jis kartoja, kad Vilniaus šilumos ūkio padėtis toliau kelia nerimą, ne visos savivaldybės "nori ir sugeba" susitvarkyti šilumos ūkyje, todėl jose šildymo kainos yra aukščiausios.

"Viena iš situacijų, keliančių nerimą - Vilniuje kelerius metus iš eilės monopolininkas rodo didžiulius pelnus. Pavyzdžiui, 2010 metais nuosavybės kapitalo grąža siekė beveik 65 proc., 2011 metais - 47 proc., o veiklos pelnas siekė atitinkamai beveik 70 mln. ir 100 mln. litų. Tačiau šią savivaldybę situacija tenkina, tuo tarpu Vilniaus šilumos tinklai už savo išnuomotą turtą gavo tik 2 mln. litų praėjusiais metais", - kalbėjo N.Udrėnas.

"Tos situacijos disbalansas tikrai rėžia akis ir prezidentės nuomone, tikrai yra būtina imtis visų atsakingų institucijų veiksmų, kad būtų suvaldytos šitos aukštos kainos", - sakė N.Udrėnas.
Pasak jo, įsigaliojusios ir prezidentės teiktos pataisos, draudžiančios šilumos tiekėjams ir susijusiems asmenims būti šildymo sistemos prižiūrėtojais, šilumos punktų valdymas atiduotas gyventojams, tačiau ar įstatymas tinkamai įgyvendinamas, kai kurios savivaldybės nekontroliuoja.

"Prezidentės iniciatyvų padaryta daug, bet reikia žiūrėti, ar įstatymų būtų laikomasi ir būtų žiūrima įstatymo raidės ir nebūtų užkraunama papildomų išlaidų gyventojams per susijusius asmenis, per pajamų ir pelno plovimą. Taigi reikia tikrai griežtai kontroliuoti, kaip įstatymo yra laikomasi", - sakė N.Udrėnas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad šilumos ūkio pertvarka bus naujojo Seimo "artimiausia užduotis". Pasak jos, žmonių interesų gynimas šilumos ūkio pertvarkos srityje išliks jos prioritetu.

Šalies prezidentė nuolat kritikuoja Vilniaus valdžią dėl nesugebėjimo tvarkytis energetikos ūkyje, o merą Artūrą Zuoką - dėl jo interesų šiame versle. Prezidentė yra pareiškusi, jog miesto šilumos ūkyje piktnaudžiaujama monopoline padėtimi, matomi "Icor" grupės interesai, o didelė dalis atsakomybės dėl to tenka savivaldybei. Vilniuje yra vienos didžiausių šalyje šilumos kainų.

Vilniaus šilumos ūkį yra išsinuomojusi Prancūzijos koncerno "Dalkia" valdoma " Vilniaus energijai", kuri yra susijusi su koncernu "Icor".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)