„Leisti skaldyti ir valdyti Rusijai, kaip tai darė anksčiau, tikrai neturėtume. O pačiai Vokietijai vėl mėginti klimpti į visiškos priklausomybės nuo rusiškų energetinių išteklių liūną tikrai, ko gero, kažin ar verta, todėl keliame šį klausimą“, - sakė Vokietijoje su valstybiniu vizitu viešinti Prezidentė D. Grybauskaitė.

Prezidentė nemano, kad šį projektą galima laikyti tik komerciniu, o geopolitiniuose projektuose esą negalima remtis vien naudos kriterijumi, nes reikia žiūrėti Europos šalių tiekimo saugumo klausimų.

„Kuo daugiau turėsime galimybių pasirinkti iš viso pasaulio, tuo mažiau būsime priklausomi nuo vienos ar kitos kartais ir agresyviai, ir mums nenaudingai besielgiančios šalies. Mes tą patirtį turėjome. Lietuva ir Baltijos šalys ją praėjo, linkime Vokietijai ir kitoms šalims nepapulti į tas pačias pinkles“, - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė atkreipė dėmesį, kad aštuonios šalys pasirašė laišką Europos Komisijai dėl „Nord Stream2“.

A. Merkel: „Nord Stream 2“ – verslas, bet partnerystė energetikoje mums svarbi

Vokietijos kanclerė Angela Merkel Rusijos ir Vokietijos dujotiekio projektą „Nord Stream 2“ laiko grynai verslo projektu ir, nepaisant to, dėsto, kad partnerystės politika energetikos sektoriuje yra svarbi Vokietijai.

Angela Merkel

„Mes matome tai kaip iš esmės verslo sprendimą tarp susijusių kompanijų, mes žinome, kad Baltijos šalys turi tam tikrų nuogąstavimų. Energijos šaltinių diversifikavimo klausimas aktualus ir Baltijos šalims, bet ir mums, pavyzdžiui, mes bandome su partneriais vystyti atsinaujinančią energetiką. Mums labai artimas principas dėl energetinio saugumo Europoje užtikrinimo. Darysime viską, ką galime, kad užtikrintume partnerystės politiką ir energetikos sektoriuje“, – sakė A. Merkel per bendrą spaudos konferenciją su Prezidente Dalia Grybauskaite.

Akimirkos iš D. Grybauskaitės susitikimo su Vokietijos prezidentu Joachimu Gaucku ir kanclere Angela Merkel Berlyne.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (508)