Antradienį Seime skaitydamas metinį pranešimą G. Nausėda iškėlė Astravo branduolinės jėgainės, kurios antrąjį bloką kaimyninės šalies režimas jau paleido, problematiką. Šalies vadovas ragino dabartinę šalies valdžią nepamiršti, jog ši žadėjo kovoti su šalia Lietuvos išdygusia nesaugia jėgaine.

„Dabartinė Lietuvos Vyriausybė į valdžią atėjo su pažadais stabdyti Astravo jėgainę. Nors to padaryti nepavyko, nuleisti rankas – ne išeitis. Siekiant užtikrinti nacionalinį saugumą, būtinas sklandus ir vieningas šalies institucijų darbas“, – dėstė prezidentas.

G. Nausėda pažymėjo pats pasiekęs, kad Astravo jėgaine taptų Europos Sąjungos dėmesio centre. Prezidentas pažymėjo manantis, jog itin svarbu, kad Vakarai ir toliau mažintų energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

„Asmeniškai siekiau ir pasiekiau, kad Astravo atominė elektrinė būtų pripažinta visos Europos Sąjungos problema. Tai atspindi priimtos Europos Vadovų Tarybų išvados. Atsakingoms institucijoms metas teikti konkrečius pasiūlymus dėl priemonių kovai su Astravo grėsme. Laukti nebegalime.

Ne mažiau svarbu, kad Europos Sąjunga mažintų priklausomybę nuo Rusijos branduolinių technologijų. „Rosatom“ tarptautinių sankcijų nusipelno ne tik už veiksmus Rusijos užgrobtoje Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje, bet ir Astrave“, – kalbėjo G. Nausėda.

Civilinės saugos srityje ragino netoleruoti atotrūkio tarp planų ir realybės

Savo metiniame pranešime prezidentas iškėlė ir Lietuvos civilinės saugos problematiką. Anot G. Nausėdos, šioje srityje reikalinga aiški kiekvienos institucinės grandies atsakomybė, būtinai reguliariai vykyti pratybas.

„Civilinės saugos srityje laikas atsikratyti formalaus ir atmestino požiūrio, liautis dangstytis popieriniais planais. Reikalinga aiški kiekvienos grandies atsakomybė ir reguliariai vykdomos pratybos, orientuotos į trūkumų šalinimą. Nebegalime toleruoti atotrūkio tarp planų ir realybės.

Privalome mokytis ir iš karo Ukrainoje pamokų. Būtina įrengti kuo daugiau gyventojų priedangų, užtikrinti tinkamą įspėjimo sistemų ir kitų saugumo priemonių veikimą“, – pažymėjo šalies vadovas.