Parlamentarai antradienį antrą kartą balsuos, ar svarstyti Vyriausybės siūlomą naują SGD terminalo išlaikymo tvarką. Interviu LRT radijui A. Butkevičius sakė, kad politikams šiuo klausimu tebetrūksta informacijos.

„Manau, kad dabar turėtų nugalėti sveikas protas ir SGD terminalo įstatymas turėtų būti priimtas“, – sakė Ministras Pirmininkas.

A. Butkevičius pabrėžė, kad priešingu atveju, jeigu įstatymo projektas nebus priimtas, toliau liks galioti šiuo metu įstatyme įtvirtintas SGD terminalo veiklos užtikrinimo modelis, pagal kurį visą SGD terminalo kiekį privalo suvartoti šilumos ir elektros energijos gamintojai, tačiau šis modelis jau nebeatitinka įvykusių pokyčių Lietuvos energetikos ūkyje, t.y. gamtinių dujų poreikis sparčiai mažėja dėl pigesnio biokuro plėtros šilumos gamyboje, taip pat plačiai vykdoma daugiabučių namų renovacija, tai irgi taupo šilumą, taip pat atsisakoma nekonkurencingos kvotinės elektros energijos gamybos. Dėl to, pasak A. Butkevičiaus, tolesnis dabartinio įstatymo taikymas jau 2016 m. turėtų labai negatyvių pasekmių gamtinių dujų kainoms verslui ir šilumos kainoms vartotojams. Kaip pavyzdį Premjeras pateikė Vilnių, kur nepriėmus siūlomų pataisų kitąmet šilumos kaina augtų iki 22 proc.

„O priėmus šitą įstatymą, galiu tikrai užtikrinti, kad šilumos kainos niekam praktiškai beveik Lietuvoje neturėtų didėti, o Vilniaus mieste tiek šilumos gyventojams, tiek ir verslui turėtų sumažėti iki 5 proc.“, – teigė Vyriausybės vadovas.

ELTA primena, kad Seimui antradienį teikiamos Vyriausybės patobulintos įstatymo pataisos, kurias Ministrų kabinetas prašo apsvarstyti skubos tvarka. Pagal Vyriausybės siūlomą naują modelį, terminalo išlaikymo išlaidos būtų paskirstytos visiems vartotojams, kurie už jas mokėtų pagal prognozuojamą maksimalų paros pajėgumą.

Oponentai sako nepritariantys naujam terminalo išlaikymo modeliui, nes jis jiems atrodo socialiai neteisingas, bei teigia, kad naujo mokesčio neturėtų mokėti biodujų gamintojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)