Šis naujas paramos paketas yra papildymas sausį skelbtam 8 mln. eurų kvietimui ir kartu reakcija į kilusį gaminančių vartotojų bei verslo nepasitenkinimą, kad pastaroji suma esanti per maža, nors pripažįstama, jog ir pats elektrinių įsirengimas pastaruoju metu yra atpigęs.

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) šią savaitę skelbia, kad Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione gyventojų naujai įrengiamoms elektrinėms skirs 8,55 mln. eurų paramos, Sostinės regione – 2,85 mln. eurų, o esamų elektrinių išplėtimui šiuose regionuose, atitinkamai: 450 tūkst. eurų ir 150 tūkst. eurų.

Kaip matyti, Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionui, palyginti su ankstesniu kvietimu, žadama pridėti 4 mln. eurų:

Sostinės regionas apima Elektrėnų, Šalčininkų rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono, Ukmergės rajono, Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybes. Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionas – Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių ir Utenos apskričių savivaldybes.

Išmokos dydis įsigyjant ir įsirengiant naują saulės elektrinę sausio kvietime buvo: 323,01 euro už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios, o didinant jau esamos saulės elektrinės galingumą – 243,20 euro už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios.

Energetikos ministerija yra komentavusi „Delfi“, kad 12 mln. eurų kvietimo sąlygos nesikeis. Savo ruožtu, paramos suma taip pat bus išskaidyta į keturias priemones, siekiant išplėsti potencialų paramos gavėjų ratą, kad ji tolygiau skirstytųsi geografiškai ir pasiektų visus, siekiančius paramos.

Ministerija pateikė skaičiavimus, kokiam skaičiui interesantų galės užtekti paramos.

„Viskas priklauso nuo to, kokios galios saulės elektrines pareiškėjai įsirenginės. Jeigu kiekvienas pareiškėjas įsirengtų vidutiniškai tarp 9 ir 10 kW galios elektrinę ir prašytų vidutiniškai 3000 eurų dotacijos, pinigų pakaktų 4000 pareiškėjų“, – teigiama atsakyme.

Tiesa, vėliau planuojamų skelbti kvietimų sąlygos gali keistis.

„Šiuo metu Lietuvos energetikos agentūros ekspertai vertina praėjusių metų paramos rezultatus, rinkos analizę ir pateiks rekomendacijas dėl sąlygų atnaujinimo. Iš viso šiemet gyventojų saulės elektrinėms numatyta 85 mln. eurų – tiek įsirengiamoms nuosavame būste, tiek nuotolinėms“, – sako ministerija.

APVA skelbia, kad 2023 metais pastatų energinio efektyvumo didinimo, žaliosios transformacijos ir aplinkosaugos projektams vystyti iš viso išmokėjo 350 mln. eurų.

Beveik trečdalis (110 mln. eurų) visų šių investicijų buvo skirta alternatyvios energetikos plėtrai, o saulės elektrines pernai įsirengė ar įsigijo apie 30 tūkst. gyventojų, kuriems išmokėti 75 mln. eurų.

Lyginant šiuos rezultatus su 2022 metais (kai įrengta 10 tūkst. saulės elektrinių), 2023 metais gaminančių vartotojų skaičius išaugo beveik tris kartus. Naujausiais ESO duomenimis, gaminančių vartotojų šiuo metu yra apie 93 tūkst. (vertinant visus atsinaujinančius energijos išteklius).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją