2022 m. šalyje buvo įrengta 370 MW galios vėjo elektrinių, o šiais metais numatomas tolimesnis plėtros augimas – prie perdavimo tinklo artimiausiu metu planuojama prijungti dar keturis vėjo jėgainių parkus, kurių bendra generuojama galia sieks 235 MW.

ENMIN planuoja, kad per artimiausius 3 metus vėjo jėgainių galia turėtų padidėti 3,2 karto ir siekti 2613 MW.

„Siekiame, kad 2025 metais saulės ir vėjo elektrinės pagamintų apie 70 proc. Lietuvoje suvartojamos elektros. Tad vietinės elektros generacijos didinimas šiandien yra vienas svarbiausių energetikos sektoriaus uždavinių – turime mažinti priklausomybę nuo elektros energijos importo ir iš importuojančios tapti elektrą eksportuojančia valstybe“, – pranešime cituojamas energetikos ministras Dainius Kreivys.

ENMIN primena, kad pernai gyventojams suteikta galimybė nuomotis dalį elektrinės nutolusiame vėjo parke. Tokiu pasiūlymu jau susidomėjo apie 500 gyventojų, rezervuota daugiau kaip 1000 kW.

2022 metais nacionalinė elektros gamyba buvo 4,23 TWh, o iš atsinaujinančių išteklių – vėjo jėgainių, saulės elektrinių ir hidroelektrinių pagaminta 2,54 TWh elektros energijos. ENMIN duomenimis, šiuo metu šalies elektros gamyba iš atsinaujinančių elektros išteklių viršija kiekius, gaunamus iš iškastinio kuro.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)