„Bulgarijos poziciją galiu pareikšti kategoriškai - dėl šio projekto pasiektas "politinis konsensusas, "Pietų srautas" svarbus Bulgarijai ir turi būti nutiestas", - pabrėžė R. Plevenelijevas. Jis taip pat nurodė papildomas sąlygas, būtinas siekiant sėkmingai įgyvendinti projektą.

Pirma, jis "turi būti suderintas su Europos įstatymais". Antra, "Pietų srautas" "turi būti naudingas šaliai". "Šiuo metu pasirašyta sutartis dėl dujotiekio statybos, bet dar nėra dokumento dėl dujų tranzito, pajamų, kurias Bulgarijai užtikrintų tranzitas", - sakė R. Plevenelijevas. Jis išsakė viltį, kad "naujoji šalies vyriausybė greitu laiku šią problemą išspręs".

"Dabar projektas yra užšaldytas, bet mes maksimaliai talkiname Europos Komisijai sprendžiant ginčytinus klausimus. Mes įsitikinę, kad viso projekto šalys-dalyvės suinteresuotos, kad jis būtų sėkmingai įgyvendintas, ir kartu su EK darys viską, kad dujotiekis būtų nutiestas", - pabrėžė Bulgarijos prezidentas.

Janosas Aderis, viešinti Bulgarijoje su oficialiu vizitu, pastebėjo, kad "Pietų srautas" kaip ir "Šiaurės srautas", turi užtikrinti garantuotą kuro tiekimą.

"Šiaurės srautas" buvo specialiai nutiestas taip, kad Vokietija, nepriklausomai nuo politinių problemų ar kritinių situacijų, netrikdomai gautų dujas. Tai labai svarbu tiek Vokietijos ekonomikai, tiek jos piliečiams", - pastebėjo J. Aderis. Jis nurodė, kad "vengrai, bulgarai, serbai ir austrai" taip pat nori turėti dujų tiekimo saugumo garantijas". Pasak politiko, jie to siekia ir jų tikslas - "gauti dujų kiekį, būtiną ekonomikos plėtrai".

"Diversifikacija ypač svarbi, - pabrėžė J. Aderis. - Ir Vengrija, ir Bulgarija turi be jokių trikdymų gauti energiją, siekdamos apraminti ekonomiką, padaryti ją nepriklausomą nuo galimų krizių, įskaitant ir konfliktą Ukrainoje".

Vengrijos prezidentas antradienį susitiko ir su Bulgarijos ministru pirmininku Boiko Borisovu. Per derybas buvo svarstomas ir klausimas dėl dvišalio bendradarbiavimo energetikos sferoje.