Susitarimą įtvirtinantys dokumentai tarp Baltijos šalių premjerų ir perdavimo sistemos operatorių turi būti pasirašyti rugpjūčio pradžioje.

Įgyvendinant susitarimą, operatoriai bus įpareigoti 2024 m. rugpjūčio mėn. pranešti apie bendrą sprendimą nebepratęsti BRELL sutarties jos partneriams ir sinchronizuotis su kontinentinės Europos tinklais ne vėliau kaip 2025 m. vasario mėn.

Kaip rašoma pranešime, sprendimas priimtas atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę saugumo situaciją regione karo Ukrainoje kontekste. Energetikos ministerija tvirtina, kad juo dar kartą patvirtinama Baltijos šalių vienybė siekiant bendrų energetinio saugumo tikslų.

Delfi primena, kad Lietuva sinchronizacijos procesą norėjo paankstinti. Seimas buvo nutaręs, kad sinchronizaciją su Europa galima atlikti 2024 metais. Tačiau tiek estai, tiek latviai tokiai datai nepritarė.

Ministerijos perduotame D. Kreivio komentare ministras teigia, kad pasiektu susitarimu Baltijos šalys pirmąkart nustatė tikslią atsijungimo nuo rusiškos BRELL elektros sistemos datą.

„Latvijai ir Estijai sutikus šiek tiek paankstinti sinchronizaciją ir pritarus datai, tapo įmanomas šis susitarimas. Tai didelis pasiekimas, nes pirmą kartą nustatyta tiksli atsijungimo nuo UPS/IPS sistemos data, kuri reiškia, kad 2025 m. vasarį Lietuva atsikratys paskutinės grandinės, jungusios su sovietų imperijos palikimu”, – teigia D. Kreivys.

Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatorės Eltai komentavo, kad 2025 m. vasaris yra anksčiausia sinchronizacijos data, kada su kontinentine Europa susijungti techniškai įmanoma prisiėmus priimtinas rizikas, tačiau pirmiausia dėl šios datos turėtų būti patvirtintas politinis sutarimas.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje (vadinamajame BRELL žiede), kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas dispečerinėje Maskvoje.

Lietuva siekė sinchronizaciją su Vakarų Europos tinklais įgyvendinti 2024 metais, dėl to svarstyta nepratęsti BRELL sutarties, kuri automatiškai prasitęsia kiekvienų metų vasario 7 d. Pagal ją, apie sprendimą reikia pranešti bent prieš pusę metų, t. y. iki rugpjūčio 7 d., tačiau ši Vilniaus iniciatyva nesulaukė Rygos ir Talino pritarimo.

Pirmadienį žurnalistams D. Kreivys sakė, kad Lietuva techniškai pasiruošusi sinchronizuotis 2024 m. pradžioje, tačiau, jo teigimu, kompromisinis pasiūlymas pateiktas siekiant išlaikyti Baltijos šalių vienybę.

Pagal dabar galiojantį susitarimą su Europos Komisija, Baltijos šalys sinchronizuotis su kontinentine Europa turi iki 2025 m. pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)