Rokas Masiulis sako, kad lengvatos naikinimas yra labiau politinis klausimas. Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Kęstutis Daukšys sako, jog PVM lengvatos naikinimas smogs viduriniam sluoksniui. Vyriausybės ir prezidentės nuomone PVM lengvata nėra socialiai teisinga ir turi būti panaikintina, kartu sukuriant mechanizmą kaip padėti negalintiems susimokėti.

Seime diskutuojama ką daryti su 280 mln. kompensacija už dujų permoka, kurią grąžino „Gazprom“. Pasak Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkės Dianos Korsakaitės, „būtų teisinga, sąžininga ir konkurencijos neiškraipytų", jeigu permoką gautų tie nebuitiniai vartotojai, kurie naudojo dujas.

Komisijos vicepirmininkas Darius Biekša „Žinių radijui“ teigė, jog PVM lengvatos panaikinimas kai kuriems miestams mažinti šilumos kainų nesutrukdytų.

„Nuo tų kainų pikų, kurios buvo prieš du metus, mes turime nuoseklų laipsnišką mažėjimą, miestai pamažu atsikrato priklausomybės nuo dujų, biokuro dalis didėja, turime ryškius pasikeitimus, kai kur ir 20 proc. mažėja. Tai kai kurie miestai tą lengvatos panaikinimą suvalgytų dar su mažėjančiu ženklu“,- sakė D. Biekša.

Jo teigimu, matyti šildymo sąskaitų dinamika didesniuose ir mažesniuose miestuose.

„Jeigu mes tą klausimą dėl lengvatos panaikinimo ar palikimo paliktume taip kaip dabar yra, o klausimas dėl „Gazprom“ kompensacijos dar yra nežinomas, tai atidėję į šoną matome, kad šildymo kainos per Lietuvą mažėja apie 7 procentus. Apžvelgus miestus yra ir virš 20 proc. mažėjimas, yra ir kuklesnis – iki kelių procentų. Labiausiai džiaugtis galėtų Druskininkų šiluma, Šiaulių energija, Jonavos šilumos tinklai, Kauno energija, Šilalės, Birštono šiluma“,- vardino D.Biekša.

Pasak jo, tokia situacija susidarė dėl to, jog miestai laiku ėmėsi naudingų projektų.

„Taip yra todėl, kad čia jau prieš kurį laiką pradėti įgyvendinti biokuro projektai, kas pradeda duoti naudą, o taip pat atsirado konkurencija. Pavyzdžiui Kaune yra pakankamai nepriklausomos šilumos gamintojų, o tarp jų yra konkurencija, kas verčia mažinti kainas. Atitinkamai dar tarp visų miestų, kurie pirko dujas iš Lietuvos dujų yra taikoma normalioji dujų nuolaida, kas irgi pažemina kainą“,- aiškino D.Biekša.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.