Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) antradienį paskelbė naują kvietimą nuosavoms saulės elektrinėms ir jų išplėtimui. Ankstesnis kvietimas buvo 8 mln. eurų.

Agentūros atstovė Eglė Pliuskuvienė patvirtino „Delfi“, kad šį kartą paramos dalybos baigėsi per 1,5 val., vėliau agentūra patikslino, kad kvietimas sustabdytas po beveik 2 valandų, o sistemą esą buvo paruošta gerai.

Internete kilo nepasitenkinimo balsų dėl labai greitai išgraibstytos paramos ir esą stringančių serverių.

Socialiniame tinkle žmonės drąsino vieni kitus, ragino „nepanikuoti“, bandyti iš naujo, kol sistema „atlūš“. Kai kurie vadino procesą „bado žaidynėmis“, „šunų ir žiurkių lenktynėmis“ ir „absurdu“. Dar kiti siūlė nesijaudinti, nes elektrinę, pasak jų, galima įsirengti jau ir be paramos.

Su redakcija susisiekė ir Albertas (vardas pakeistas), sakantis, kad tokie raminimai jo nedomina ir jis jau ne pirmą karta nusivilia kvietimais. Vyras pasidalijo ekrano kopija, kur užfiksavo sistemos strigimą:

Parama saulės elektrinėms
„Pradžioje sistema šiandien visiškai neveikė. Kai pradėjo veikti, APVA sistema tikrai neveikė iki galo, prisijungus neužkrovė dalies failų, o per tą laiką kvietimas pasibaigė“, – komentuoja vyras.

Saulės elektrinę jis nutarė įsirengti praėjusį rudenį.

„Sumokėjome 8400 eurų, nes pirkome ne patį pigiausią variantą. Kalbos apie atpigusias elektrines ir galbūt nereikalingą paramą man yra neaktualios“, – sako vyras.

Iš tiesų, šiuo metu saulės elektrinės yra atpigusios, tačiau dalis žmonių skundžiasi, kad – jų vertinimu, per maža arba pernelyg greitai išnaudojama – parama neatitinka jų teisėtų lūkesčių.

Su „Delfi“ antradienį susisiekęs Mažvydas (vardas pakeistas) irgi nebuvo patenkintas tuo, jog esą reikėjo porą valandų sėdėti ir akylai prižiūrėti paramos procesą.

„Iki 9 val. nebuvo galima prisijungti. Po 9.15 val. praktiškai Vilniaus regiono pinigai baigėsi. Viskas. Bet mes ne iš Vilniaus. Po 9.15 val. greitai spėjome susipildyti paraiškas, ir kažkur 9.35 val. užsibaigė visos kitos Lietuvos pinigai“, – sakė Mažvydas.

Saulės elektrinė

Tiesa, jam pavyko pateikti paraišką, tačiau reikėjo nuolat budėti.

„Nes serveriai užlūžę. Tiesiog kas 10 sekundžių vis tikrini, tikrini. Kai jau Vilnius atsijungė, tai kita Lietuva spėjo užsipildyti per likusias 20 minučių“, – pridūrė vyras.

Kai kurie interneto diskusijų dalyviai taip pat rašė, kad po valandą trukusios „kovos“, jiems pasisekė pateikti dokumentus.

Savo ruožtu ekonomistas, premjerės patarėjas Raimondas Kuodis socialiniame tinkle antradienį rašo: „Valdžia toliau taško rentas namų savininkų klasei. Kuri tą darytų ir taip“, teigia R. Kuodis, veikiausiai turėdamas omenyje, kad norintieji pasistatyti elektrinę tai darytų ir be valstybės paramos.

APVA pranešime teigia, kad antradienį paskelbtas naujas kvietimas teikti paraiškas kompensacijoms nuosavoms saulės elektrinėms iki 10 kW savo gyvenamajame būste įsirengti ir tapti gaminančiais vartotojais. Tam skirta 12 mln. eurų iš 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programoje numatytų lėšų. Šią priemonę inicijavo Energetikos ministerija.

Iš viso antradienį paskelbti keturi kvietimai: po du Sostinės regionui bei po du Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionui. Tokia pat tvarka buvo ir 8 mln. eurų kvietime:

Išmokos dydis įsigyjant ir įsirengiant naują saulės elektrinę – 323,01 euro už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios, o didinantis jau esamos saulės elektrinės galingumą – 243,20 euro už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios.

APVA vakare išplatino naują pranešimą, kuriame teigia, kad per beveik 2 valandas priėmė maksimalų kiekį – 4400 – gyventojų prašymų saulės elektrinėms įsirengti. Pasibaigus šiam kvietimui Energetikos ministerijos patvirtintai 12 mln. eurų sumai, kvietimas buvo sustabdytas. Pasak agentūros, sistema veikė sklandžiai.

„Džiaugiamės tiek didžiuliu gyventojų susidomėjimu, tiek sklandžiu sistemos veikimu. Ryte startavus kvietimui, APVIS sistemos tarnybinės stotys veikė be sutrikimų.

Sistema buvo paruošta tokioms apkrovoms, iš anksto atliktas sistemos ir užklausų apdorojimo proceso optimizavimas. Vienu metu buvo sudarytos galimybės paraiškas pildyti iki 600 vartotojų,“ – pranešime sako APVA direktoriaus pavaduotojas Vytautas Vrubliauskas.

Tačiau, pasak V. Vrubliausko, susidarius dideliam skaičiu vartotojų, bandančių prisijungti prie sistemos ir teikti paraiškas, buvo sulėtėjęs duomenų gavimas iš nekilnojamojo turto kadastro ir registro, valdomų Registrų centro, strigo kai kurių bankų el. bankininkystės sistemos ir t.t.

Teikiant didelį kiekį paklausimų veikė automatinė užklausų srauto valdymo sistema ir pareiškėjai paraiškos pildymui buvo įleidžiami iš eilės, net jei ir turėjo palaukti.

Informacinės sistemos duomenimis, prie sistemos vienu metu jungėsi daugiau kaip 6500 vartotojų per minutę.

„Nors lėšų visiems norintiems neužteko, tai tikrai ne paskutinis kvietimas“, – sako V. Vrubliauskas.

Energetikos ministerijos duomenimis, šiais metais gyventojų saulės elektrinėms iš viso numatoma skirti 85 mln. eurų. Ministerijai įvertinus saulės elektrinių plėtrai skirtos paramos rezultatus, atlikus saulės elektrinių įrengimo kainų rinkoje analizę ir siūlymus dėl paramos priemonių sąlygų atnaujinimo bus skelbiama informacija apie artimiausius kvietimus ir jų sąlygas.

Remiantis antradienį paskelbto kvietimo statistika, iš planuojančių naujai įsirengti saulės elektrines namų ūkiuose Sostinės regione gautos 974 paraiškos už 2,85 mln. eurų, Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione – 2925 paraiškos už 8,55 mln. eurų. Iš norinčių padidinti jau esamos elektrinės galią gyventojų Sostinės regione – 116 paraiškų už 150 tūkst. eurų, o Vidurio ir Vakarų Lietuvoje – 343 paraiškos už 450 tūkst. eurų.

ESO vasario 22 dienos duomenimis, Lietuvoje iš viso yra apie 94 tūkst. gaminančių vartotojų, turinčių saulės elektrines (apie 33 tūkst. iš jų – nutolusias).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)