„Praeitą savaitę buvo iškrautas paskutinis šį mėnesį „Urals“ tipo naftos tanklaivis, apie 100 tūkst. tonų, kuris jau buvo nupirktas ir sandorio nepavyko atsisakyti. Daugiau sandorių „Urals“ tipo naftai įsigyti tiek kovo, tiek balandžio mėnesiais nėra sudaryta“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje komentuodamas degalų kainų tendencijas Lietuvoje teigė R. Morkvėnas.

R. Morkvėno tikinimu, dėl numatytų darbų įmonėje rusiškos „Urals“ tipo naftos įsigijimas neplanuojamas iki birželio mėnesio.

„Reikia vertinti situaciją ir tiekimo galimybes, tačiau taip, kovo-balandžio mėnesiais tokių sandorių neplanuojama, vėliau įmonė planuoja didelį remontą. Matyt, galima teigti, kad iki birželio mėnesio neplanuojame įsigyti“, – sakė „Orlen Lietuva“ atstovas.

ELTA primena, kad Rusijai sunkiai sekasi parduoti naftą, nes pirkėjai bėga nuo stigmos, logistinių sunkumų ir baimės dėl tolesnių sankcijų, kurios gresia dėl santykių su Maskva po jos pradėtos invazijos į Ukrainą.

Pasak analitiko Jarando Rystado, konsultacinės įmonės „Rystad Energy“ vadovo, net ir nesant tiesioginių sankcijų jos energetikos pramonei, Rusija praras apie milijoną barelių per dieną (bpd) naftos eksporto nuo 10,5 mln. bpd, kuriuos ji pardavė praėjusiais metais.

Tai vyksta nepaisant pasaulinio tiekimo trūkumo ir sparčiai kylančių kainų.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorė Liz Truss trečiadienį paragino visas Didžiojo septyneto (G7) šalis uždrausti Rusijos naftos importą, sakydama, kad pirmaujančios pasaulio ekonomikos turėtų „eiti toliau ir greičiau“, bausdamos Maskvą ir prezidentą Vladimirą Putiną už įsiveržimą į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją