Ministerijos parengtos Elektros energetikos įstatymo pataisos įpareigotų tiekėjus turėti 7 proc. per paskutinius tris mėnesius iš vartotojų gautų pajamų sumą, bet ne mažiau kaip 50 tūkst. eurų.

Nepriklausomam tiekėjui nevykdant įsipareigojimų ar juos vykdant netinkamai, Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) turės būti pervesta visa arba dalis šios sumos.

Akcinės arba uždarosios akcinės bendrovės statusą turinčios įmonės nuosavas kapitalas turės siekti bent pusę jos įstatinio kapitalo, tuo metu kitą teisinį statusą turinčios įmonės finansiniai įsipareigojimai negalės viršyti jos turto.

Taip pat siūloma įtvirtinti, kad nepriklausomas tiekėjas neturėtų pradelstų skolų, jam nebūtų pradėtos nemokumo, bankroto, reorganizavimo ar likvidavimo procedūros, jis būtų įpareigotas turėti veiklos rizikų valdymo planą, darbuotojus, kurie rengtų su nepriklausomo tiekėjo veikla susijusias ataskaitas, tvarkytų apskaitą, informuotų ir konsultuotų vartotojus bei nagrinėtų jų skundus.

Pasak energetikos viceministrės Ingos Žilienės, nuostata dėl darbuotojų tikriausiai bus keičiama į reikalavimą turėti vadybos pajėgumus, kuriuos pagal savo kriterijus ir metodikas vertintų VERT.

„Nėra tokios institucijos, kuri imtų ir vertintų kompetencijas. Svarbiausia, kad būtų atitinkamos pareigybės. Pavyzdžiui, vandens ar šilumos tiekimo įmonėms norint gauti licenciją VERT įvertina vadybinius pajėgumus (...), kad būtų pakankamai techninio personalo, pakankamai finansinio personalo, klientų aptarnavimo“, – BNS aiškino I. Žilienė.

Nepriklausomi elektros tiekėjai taip pat būtų įpareigoti nuolat teikti informaciją apie savo veiklą rinkos reguliuotojui.

Pasak I. Žilienės, reikalavimas turėti nuosavus gamybos pajėgumus nesiūlomas, nes „tiekimo veikla nėra vien tik gamybos veikla“.

„Tiekimo veikla gali būti įvairi – gali turėti gamybinius pajėgumus, gali jų neturėti. Yra įvairiausi modeliai (...), tai tikrai tokio reikalavimo mes nežadame dėti“, – teigė viceministrė.

Savų gamybos pajėgumų neturėjusiai „Perlas Energijai“ rugpjūčio pradžioje paskelbus apie sutarčių nutraukimą su beveik 180 tūkst. fiksuotos kainos planus pasirinkusių klientų, energetikos ministras Dainius Kreivys pranešė apie ketinimą peržiūrėti nepriklausomų tiekėjų reguliavimą bei jo griežtinimą.

Pataisos, jeigu joms pritartų Vyriausybė ir Seimas, įsigaliotų nuo kitų metų kovo 1 dienos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją