"Pietų srauto" dujotiekiu, finansuojamu Rusijos valstybinės dujų milžinės "Gazprom", bus transportuojamos dujos į Vakarų Europą per Balkanų šalis, aplenkiant Ukrainą.

Tačiau Europos Komisija teigia, kad vamzdynas galimai pažeidžia Europos Sąjungos konkurencijos taisykles, ir kreipėsi į Bulgariją su prašymu stabdyti darbus.

Serbijos premjeras pirmadienį paneigė anksčiau skelbtus pranešimus, esą jo šalis taip pat sustabdė dujotiekio statybos darbus.

Sekmadienį žiniasklaida citavo Serbijos ministrus, esą statybos procesas pristabdytas tol, kol bus baigtos derybos tarp Rusijos, Bulgarijos ir Europos Sąjungos (ES). Tačiau pirmadienį šalies premjeras Aleksandras Vučičius pareiškė, kad Serbijos vyriausybė jokių sprendimų dėl dujotiekio "Pietų srautas" statybų nėra priėmusi. 

Serbija viliasi 2020-aisiais tapti ES nare. Bulgarija jau yra prisijungusi prie Bendrijos.

Pirmadienį nuolatinis Rusijos atstovas Europos Sąjungoje Vladimiras Čižovas pareiškė, kad Briuselio žingsnis - tai "lėtas Vakarų sankcijų išplėtimas".

"Sprendimai, kuriuos ES priima Pietų srauto" atžvilgiu, galima vertinti kaip "palaipsnį, "šliaužiantį", perėjimą prie ekonominių sankcijų prieš Rusiją", - pareiškė V. Čižovas. - Sunku atisikratyti įspūdžio, kad EK sprendimas blokuoti "Pietų srauto" statybą Bulgarijoje priimtas grynai politiniais tikslais", - pabrėžė jis.

"Pietų srauto" dujotiekiu planuota transportuoti dujas per Bulgariją, Serbiją, Vengriją, Slovėniją ir Italiją. "Pietų srauto" statybos darbai buvo pradėti 2012 metų gruodžio 7 d. Planuota, kad pirmasis vamzdynas eksploatuoti bus pradėtas 2015 metų pabaigoje, o bendras visų dujotiekio atšakų galingumas viršys 60 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.