Energetikos ministerija pranešė, kad šiuo metu galiojančios Dujų sistemų pastatuose įrengimo taisyklės draudžia namuose, kurie aukštesni nei 2 aukštai, įrengti dujų balionų įrenginius su dujinėmis viryklėmis. Pasirodo, toks draudimas galioja nuo Nepriklausomybės atkūrimo laikų.

Valstybinė energetikos inspekcija atlikdama daugiabučių namų dujų įrenginių patikrinimus dėl savavališko suskystintų naftos dujų balionų įrengimo taikė tik įspėjimus, bet ne baudas“, – teigiama ministerijos atsakymuose portalui DELFI.

Šiuo atžvilgiu ramūs turėtų likti individualių namų gyventojai, naudojantys dujų balionus.

„Individualiuose namuose SND balionai naudojami pagal esamą teisinį reguliavimą, tai yra individualiuose namuose juos naudoti leidžiama, taip pat jų gyventojai turi daug pasirinkimų kokią energiją naudoti. Individualiuose namuose kyla ženkliai mažesnės rizikos dėl balionų eksploatacijos – gaisro atžvilgiu, lengviau pašalinti pavojaus šaltinį (dujų balioną), taip pat individualiame name yra daug mažiau gyventojų“, – komentuoja Energetikos ministerija.

Daro pažeidimą, nes kitų alternatyvų nėra

Valstybinė energetikos inspekcija kartu su savivaldybių administracijomis ir daugiabučių namų valdytojais pernai rugpjūčio–spalio mėn. atliko patikrinimą Raseinių, Vilniaus, Šalčininkų, Kauno, Varėnos, Tauragės rajonų daugiabučiuose. Nustatyta, kad net 74 proc. patikrintų butų (5183 iš 7040), pažeidžia teisės aktų reikalavimus, nes juose yra naudojami dujų balionai.


Pagal atliktus daugiabučių namų patikrinimus daroma prielaida, kad šalyje viso gali būti apie 20 tūkst. daugiabučių namų butų, kuriuose naudojami dujų balionai. Nurodoma, kad didžiausi dujų balionų kiekiai yra užfiksuoti bendrabučio tipo namų butuose ir daugiabučiuose namuose, kurie anksčiau buvo prijungti prie suskystintų naftos dujų rezervuarų įrenginių.

„Nuo atjungimo momento, įrenginiai buvo neprižiūrimi, kai kuriose vietose išardyti, dėl to iškyla rimtų abejonių ar jie galėtų būti vėl atnaujinti toliau eksploatuojami. Tarybos vertinimu suskystintų naftos dujų (SND) rezervuarų įrenginių atnaujinimui ir jų eksploatacijai reikalingos neproporcingai didelės investicijos“, – rašoma teisės akto projekte.

Tiesa, prieinama išvados, kad nemažu atveju gyventojai neturi pasirinkimo – jie yra priversti pažeidinėti taisykles ir naudoti dujų balionus, nes kitos alternatyvos tiesiog negalimos.

„Gyventojai, kurių daugiabučiai namai atjungti nuo SND rezervuarų įrenginių. Šiuo atveju SND rezervuarų įrenginiai, skirstomieji SND dujotiekiai, pastatų dujotiekiai yra iš dalies išmontuoti, apleisti, neprižiūrimi ir eksploatavimui netinkami. Taip pat šiems namams nėra užtikrintas pakankamos galios elektros energijos tiekimas, todėl elektrinių viryklių maistui ruošti įsirengti nėra galimybių. Nesant alternatyvos, gyventojai priversti naudoti SND balionus.

Gyventojai, kurie esant užtikrintam SND centralizuotam tiekimui iš rezervuarų, yra atsijungę nuo bendros SND centralizuoto tiekimo sistemos. Gyventojų teigimu, atsijungimą paskatino ūkio subjektų, centralizuotai tiekiančių SND, taikoma pastovioji SND kainos dalis
(3–5 eurai), nepriklausomai nuo SND suvartojimo.

Pertvarkytų (rekonstruotų) pastatų gyventojai, kuriems atskiri butai suformuoti po rekonstrukcijos, juose įrengiant virtuves, kuriuose maistui ruošti naudojamos SND viryklės iš balionų (bendrabučiai, dalis buvusių gamybinių patalpų, pertvarkytų į butus)“, – išvardintos gyventojų grupės dažniausiai naudojančios dujų balionus.

Pasiteiravus ministerijos, ar iš ties taip yra, kad dalis gyventojų neturi pasirinkimo ir yra priversti pažeisti taisykles, gautas atsakymas, kad išties dalyje daugiabučių susiklostė tokia situacija dėl minėtų SND dujotiekių ar per mažos elektros energijos tiekimo.

Energetikos ministerija pasiūlė tris būdus, kaip būtų galima spręsti susidariusią problemą: prijungti daugiabučius namus prie gamtinių dujų skirstomojo tinklo arba įrengti mažos apimties suskystintų gamtinių dujų (SGD) pakartotinio dujinimo įrenginius ir pertvarkyti namų SND sistemas į gamtinių dujų sistemas; padidinti daugiabučių namų vartotojų įrenginių leistinąją galią ir pertvarkyti elektros skirstymo tinklą, kad būtų galima maistui ruošti naudoti elektros energiją; atnaujinti centralizuotą SND tiekimą tiems daugučiams namams, kuriems šiuo metu SND centralizuotai tiekiamos iš SND rezervuarų.

Tuo pačiu numatoma, kad jeigu būtų piktybiškai vengiama atsisakyti naudoti dujų balionus, galėtų būti atliekami ne tik tikrinimai, bet ir taikomos administracinės priemonės.

Laukia masinis patikrinimas

Teisės akto projekte taip pat teigiama, kad kadangi šis klausimas yra socialiai jautrus, jį reikėtų spręsti lokaliai, kiekvienos savivaldybės kompetencijos ribose. Tad šiuo metu Energetikos ministerija parengė ir pateikė derinti veiksmų planą dėl dujų balionų naudojimo daugiabučiuose namuose. Numatoma, kad iki 2022 m. nesaugių dujų balionų maistui ruošti būtų visiškai atsisakyta.

Pagal veiksmų planą matyti, kad iki šių metų liepos mėnesio Energetikos ministerija ieškos priemonių problemai spręsti kalbantis su įvairiomis asociacijomis, savivaldybėmis, energetikos įmonėmis.

Iki spalio 31 d. numatoma patikrinti kiekvienos savivaldybės teritorijoje esančius daugiabučius namus, o vėliau iki gruodžio pabaigos išanalizuoti visą surinktą informaciją apie dujų balionų naudojimą.

„Nei įspėjimai, nei baudos šiuo laikotarpiu nebus taikomos. Plane numatyta, kad bus atliekami daugiabučių namų patikrinimai siekiant tiksliai nustatyti, ar jų gyventojai naudoja SND balionus, kokia yra instaliuota butų el. energijos galia, kad būtų galima priimti sprendimus. Iš esmės tai bus pereinamasis laikotarpis. Kurio metu bus vertinama esama padėtis, analizuojama situacija, kad vėlesniame etape butų galima priimti individualius sprendimus dėl dujų balionų pakeitimo kitomis energijos rūšimi“, – informuoja Energetikos ministerija.

Iki 2020 m. kovo 31 d. numatoma priimti konkrečius sprendimus, kaip šią problemą spręsti ir iki 2022 m. lapkričio 31 d. šiuos sprendimus įgyvendinti.

Naujų priemonių įgyvendinimui numatyta paimti lėšų iš savivaldybių biudžetų, Europos Sąjungos ar kitų fondų, gamtinių dujų ir elektros energetikos įmonių lėšų, o taip pat už tai iš dalies gali tekti susimokėti ir patiems daugiabučių, kuriuose naudojami dujų balionai, gyventojams.

Už veiksmų plano įgyvendinimo koordinavimą bus atsakinga nuo 2019 m. liepos 1 d. pradedanti veikti Valstybinė energetikos reguliavimo taryba. Institucijos ir kitos suinteresuotos pusės kviečiamos teikti pastabas ir pasiūlymus iki birželio 5 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)