„Šiuo atveju degalų kainos nukrito, tačiau mūsų vartojimas yra ribotas. Yra karantinas ir, nepaisant to, kokios yra degalų kainos, jeigu tu mažiau važiuoji, tu mažiau ir suvartoji. Gali būti labai skirtingai atskiruose degalinių tinkluose, priklauso nuo to, kur jie yra, ir kokie jų klientai, bet šiaip vidutiniškai (paklausa sumažėjo – ELTA) apie 10 proc.“, – Eltai sakė D. Jokšienė.

Jos teigimu, naftai pingant tai atsispindi ir degalinių kainose.

„Mažmeninės degalų kainos degalinėse priklauso daugiausia nuo mokesčių ir nuo produkto kainos, t. y. didmeninės benzino ir dyzelino kainos. Pastaruoju metu didmeninės kainos daugiausia priklauso nuo naftos kainos, naftos kaina krito ir didmeninės kainos krito. Tas atsispindėjo ir degalinėse. Kiekviena įmonė turi savo kainų politiką ir strategiją ir pagal savo taisykles, sakykime, nustato galutines kainas degalinėse“, – kalbėjo asociacijos prezidentė.

Pirmadienį spaudos konferencijoje Seimo narys Simonas Gentvilas sakė, kad Lenkijoje benzino kaina be mokesčių šiuo metu krito iki žemiau nei 30 euro centų už litrą, kai Lietuvoje benzino kaina be mokesčių nukritusi iki 43 euro centų. Seimo nario duomenimis, dyzelino kainą Lietuvoje prekybininkai šiuo metu išlaiko ties 54 euro centais, kai tuo tarpu Lenkijoje kaina krito iki 41 euro cento, o Latvijoje iki 33 euro centų.

Tiesa, D. Jokšienė sakė negalinti komentuoti pateiktų duomenų.
„Vidutinių Lietuvos kainų ir kokios jos yra, neturiu, bet lyginant degalų kainas atskirose šalyse reikia atkreipti dėmesį ir į pačią didmeninę kainą, ir taip pat į mokesčius, kokie yra taikomi – tiek akcizas, tiek PVM“, – akcentavo ji.

Naftos kainas jau kurį laiką veikia dėl viruso įvestos karantino priemonės ir kelionių apribojimai, smarkiai sumažinę šios žaliavos paklausą. JAV naftos kainos praėjusį pirmadienį pirmą kartą buvo neigiamos, kadangi ima trūkti vietos atsargoms – pardavėjai buvo pasiryžę primokėti prekybininkams, kad šie iš jų naftą paimtų.

Anksčiau šį mėnesį Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir jos sąjungininkės susitarė nuo gegužės sumažinti naftos gavybos apimtis 10 mln. barelių per dieną. Sandoris paskatino naftos rinkas ir užbaigė Saudo Arabijos ir Rusijos kainų karą.